NRK Meny
Normal

Hafslund søker om jordkabel til Hvaler

Hvaler er kommet et skritt nærmere målet om å få strømforsyningen lagt i kabel.

Strømbrudd på Hvaler

Hafslund Nett kommer til å søke NVE om konsesjon for både kabel og luftledning til Hvaler.

Foto: / NRK

Kommunen har kjempet for å få Hafslund til å legge strømkabelen fra Kråkerøy til Hvaler i bakken, og bygge gang- og sykkelsti oppå.

Hafslund Nett har nå bestemt seg for å søke om å legge jordkabel, sier informasjonssjef Morten Schau.

– Vi er innstilt på å søke NVE om konsesjon enten for kabel eller luftledning. Vi kommer altså til å søke om begge deler, sier han.

Stor motstand

Motstanden mot nye høyspentlinjer i lufta fra Fredrikstad til Hvaler har vært stor siden planene ble kjent for drøyt to år siden.

Det er samlet inn 10.000 underskrifter, og politikerne i kommunen tok initiativ til å jobbe for et forslag med strømkabler i bakken.

– Det er vesentlig dyrere å bygge et kabelanlegg. Hvis kommunen da spytter inn det som fordyrer, kontra et luftanlegg, så er det helt greit, sier Schau.

En ny kabel fra Kråkerøy til Asmaløy vil for det meste gå i bakken.

– Vi har ikke utredet dette fullt og helt enda, men vi ser for oss at det kan bli noe sjøkabel.

Vil bruke opp til to år

I slutten av måneden skal det være møter mellom NVE, Hafslund, Hvaler og Fredrikstad kommune for å diskutere videre om blant annet økonomi og fremdrift.

Etter at søknaden er mottatt, vil NVE bruke ett til to år før saken er avgjort. Schau i Hafslund mener det sikreste valget vil være luftnett fremfor kabel.

– Risikoen er mindre enn med luftnett, men den er der. Og da snakker vi om en reparasjonstid på 14 dager. Det betyr da at Hvalerøyene vil være fullstendig strømløst disse 14 dagene.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Sparta vant over Oilers

    Sparta Warriors slo Stavanger Oilers 3-1 i Sparta Amfi i ettermiddag. Greg Wolfe scoret det tredje målet for hjemmelaget.

  • Sparta leder over Stavanger Oilers

    Etter to perioder leder Sparta Warriors 2-0 over Stavanger Oilers i Sparta Amfi. Kyle Osterberg og Kalle Eklund har scoret målene for Sparta.