Husbanken politianmelder utbygger

Husbanken mener de er utsatt for grovt bedrageri og har nå anmeldt utbyggeren av Gjerpenkollen Panorama.

Gjerpenkollen

Her på Gjerpenkollen ble det bygget 64 leiligheter. Flere av dem skal ha blitt kjøpt med ulovlig finansierte lånesøknader.

Foto: Morten W. Røkeberg / NRK

Årsaken for anmeldelsen er at da leilighetene ble solgt, ble de finansiert med ulovlige lån fra utbygger, skriver Drammens Tidende.

Forvaltningsdirektør i Husbanken, Rune Robertsen, sier til avisa at Husbanken mener de har fått uriktige opplysninger og at det er tilbakeholdt informasjon, som er avgjørende for Husbankens långivning.

– Vi har sett på saken på nytt med de avsløringene som har kommet frem i Drammens Tidende og funnet ut av at det er flere som har oppgitt feil opplysninger i sin søknad, for å bli godkjent som låntaker i Husbanken, sier Robertsen til NRK.

Ga finansiering til kjøpere, i tillegg til banklån

I tidsrommet mellom 2013 og 2017 ble det solgt 64 leiligheter i utbyggingsprosjektet Gjerpenkollen Panorama. Flere av disse leilighetene ble solgt med finansiering fra utbygger, Fajar A. I tillegg ble ett lån gitt fra Husbanken, skriver Drammens Tidende.

Husbanken mener de er utsatt for tap eller fare for tap ved at de ikke har fått informasjon om de kortsiktige lånene. De presiserer at de ikke er ute etter å straffeforfølge kjøperne av leilighetene, men utbyggerne som har ført dem bak lyset.

– I den grad kjøperne har opptrådt i god tro og oppgitt riktige opplysninger så er det ikke kjøperne som sådan. Det er de som har fylt ut søknader med feilaktige opplysninger vi mener at politiet må etterforske, sier Robertsen.