Kjæledyra våre lever lenger

Jannickes beste venn, Fant, levde i over 15 år takket være en operasjon som reddet livet hans. – Nå lever kjæledyra våre stadig lenger, sier veterinær.

Fant og Jannicke trivdes aller best på tur. Gordon setteren ble over 15 år.

Gordonsetteren Fant ble over 15 år gammel. Han levde i fem gode år etter at han ble operert for svulst i 2014.

Foto: Privat

– Hunden blir sett på som et familiemedlem og blir behandlet deretter. Den får godt stell og avanserte operasjoner ved sykdom. Dette er med på å gjøre hundene våre stadig eldre, sier veterinær Kristin Marie Valand Herstad.

Veterinær Kristin Marie Valand Herstad med sin Engelsk springer spaniel som levde i 12 år. Hun ser at kjæledyra våre lever lenger.

Veterinær Kristin Marie Valand Herstad med sin Engelsk springer spaniel som levde i 12 år. Hun ser at kjæledyra våre lever lenger.

Foto: Åsmund H. Eikenes

Hun er spesialist i hundens og kattens sykdommer og har en doktorgrad innen tarmbakterier og tarmkreft hos hund. Til daglig jobber hun med dyr ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Sjansen for at hunder lever til de er ti år, økte med 6,25 prosent fra 1995 til 2002, viser en svensk studie på hunder som hadde forsikring.

Gode forsikringer og bedre råd hos mange gjør at dyreeiere gjerne betaler for et lengre liv for sin firbente venn.

Fikk flere år

Jannicke og Fant fikk mange skiturer sammen.

Jannicke og Fant fikk mange fine skiturer sammen.

Foto: Privat

I 2014 ble Fant alvorlig syk og lagt på operasjonsbordet. Det ble fjernet svulster som dyrlegen mente var kreft. Fant fikk også trukket ei tann. Etter operasjonen fikk han smertestillende tabletter som han tok daglig for stive hofter.

– Etter operasjonen kvikna han til som om han var en femåring igjen, smiler Jannicke Knutsen.

Operasjonen bidro nok til at Fant levde så lenge som han gjorde. I august døde han 15 år og nesten tre måneder gammel.

– Noen blir holdt i live for lenge

Mange hundeeiere har ofte forsikring som dekker dyre veterinærutgifter. Det gjør det mulig for mange å la dyra få kompliserte kirurgiske inngrep og rehabilitering etterpå.

– Samtidig som hunden lever lenger må den også ha god livskvalitet, sier Valand Herstad.

– Kan det gå for langt med å holde syke dyr i live?

– Noen ganger kan det gå for langt ved at alvorlig syke hunder blir holdt i live fordi eieren ønsker det. Dyrlegen har plikt til å gripe inn når hunden lider unødig. Noen ganger må vi si ifra at hunden bør få slippe, og det kan være vanskelig for enkelte dyreeiere å akseptere, sier Valand Herstad.

– Rehabilitering er viktig

Sasja Rygg og hunden Munter.

Sasja Rygg er veterinær og kommunikasjonsleder hos AniCura. Her er hun med hunden Munter (13).

Foto: AniCura

Mange dyresykehus og klinikker legger stor vekt på rehabilitering og behandling etter bein- og leddoperasjoner.

Etter en større operasjon for eksempel i forbindelse med et ledd er rehabiliteringen viktig, sier veterinær og kommunikasjonsleder, Sasja Rygg i AniCura.

Eksempler på ulike rehabiliteringsformer er massasje, stretching, svømming, vanntredemølle og vibrasjonsplate.

– Fysioterapi, akupunktur og kiropraktikk kan lindre smerter for hunden akkurat som for mennesker. På flere av klinikkene har vi basseng eller vanntredemølle for opptrening etter operasjon. Utviklingen har gått som en rakett de siste ti til 15 årene, sier Rygg.

Hun mener vi må ta godt vare på eldre hunder. Selv har hun en 13 år blandingshund som er frisk igjen etter en større lungeoperasjon.

I stua til Jannicke Knutsen står fortsatt hundesenga til Fant. Hun orker ikke rydde den vekk ennå. I vindusposten står urna.

– Det må man ha når man har hatt et kjæledyr man elsket i mange år, sier Knutsen.