Hopp til innhold

Høyre: – SV holder velgerne for narr

– SV lurer velgerne når de påstår at de 40 milliardene ny E18 vil koste kan brukes til andre formål, mener Høyre. Mesteparten av pengene finnes ikke hvis E18 blir skrinlagt, sier gruppelederen.

Elbilskilt over kollektivfelt på E18

NY E18 VEST FOR OSLO: SV og Høyre krangler om pengene.

Foto: Bård Nafstad / NRK

Valglogo

– Det er å holde velgerne for narr, sier Høyres gruppeleder i Oslo bystyre, Øystein Sundelin.

Øystein Sundelin

Øystein Sundelin er Høyres gruppeleder i Oslo bystyre.

Foto: Guro Kvalnes / NRK

Han viser til at fremtredende SV-politikere flere ganger har sagt at ny E18 gjennom Asker og Bærum må skrinlegges og pengene brukes på kollektivtrafikk og sykkel. Ny sentrumstunnel for t-banen i Oslo er et prosjekt som SV ynder å sette opp mot E18. En slik omprioritering er umulig, mener Sundelin.

– De pengene skal drives inn fra bilistene når den nye E18 står ferdig. Vi har ikke de pengene nå, sier Sundelin.

– Marianne Borgen og SV kan ikke bruke pengene på noe annet, fastslår Høyre-politikeren.

Av de 40 milliardene er 3-4 tenkt å komme fra dagens bomstasjoner. Staten skal bidra med mer, lokale myndigheter håper på 30 prosent, men det har staten ennå ikke sagt ja til. Resten skal komme fra bommer som blir satt opp på den nye veien. Anslagsvis må 25 milliarder kroner hentes fra de nye bommene og finnes altså ikke før veien står ferdig.

– Viktig diskusjon om ressurser

Marianne Borgen

SVs gruppeleder i Oslo bystyre, Marianne Borgen.

Foto: Sigurd Fandango Kapperud / SV

SVs gruppeleder i Oslo bystyre, Marianne Borgen, innrømmer at hun ikke har 40 milliarder å bruke på andre ting, men sier at diskusjonen om hva store samfunnsressurser skal brukes til er like aktuell.

– Det er de store samfunnsressursene vi nå krangler om å bruke penger på, og da vil vi prioritere kollektivtilbudet, sykkeltilbudet og fotgjengertilbudet framfor å bygge en stor, ny vei som vil føre til mer forurensing og helsefare, sier Marianne Borgen.

– Men Høyre har rett i at dere ikke har 40 milliarder kroner til overs hvis dere ikke bygger denne veien?

– Nei, vi har ikke de 40 milliardene cash på labben i dag, det har heller ikke Øystein Sundelin.

– Men er du enig i at dere har gitt inntrykk av at dere har disse 40 milliardene?

– Det er i hvert fall fint at vi får muligheten til å klargjøre det. De 40 milliardene er det jo ingen som har, sier Borgen.

Bred enighet på Stortinget

– Man kan være uenig om E18, men en kan altså ikke tro at ved å droppe E18 så har vi de samme pengene fra bilistene, for de pengene finnes ikke da, sier Øystein Sundelin.

– Men hvis man dropper E18 så har man jo ganske mange milliarder, for eksempel de pengene som skal komme fra staten, selv om det ikke er 40 milliarder?

– I så fall må Stortinget omdisponere pengene. Men jeg registrerer at det er svært bred enighet på Stortinget om å bygge ut E18. SV og MDG har et eget standpunkt på Stortinget, alle de andre partiene er samstemt om å bygge ut E18, sier Øystein Sundelin.