Hopp til innhold

Hovedmann dømt til 14 års fengsel for P-husdrapet

Tre menn er dømt for medvirkning til drap, mens den 39 år gamle hovedmannen er dømt til 14 og et halvt års fengsel for drapet på Khai Ngoc Dinh i 2014.

Parkeringshus på Grønland

Fem personer er nå dømt etter at 44 år gamle Khai Ngoc Dinh ble funnet drept i et parkeringshus på Grønland i 2014.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

I juni 2014 ble Khai Ngoc Dinh (44) funnet skutt i et parkeringsanlegg på Grønland. Mannen ble kjørt i ambulanse til Ullevål sykehus, men var død da han kom frem.

Fem menn ble senere tiltalt for overlagt drap. Fire av dem har norsk-vietnamesisk bakgrunn og er i familie med hverandre. Hovedmannen har erkjent å ha skutt og drept Ngoc.

«Bar preg av ren henrettelse»

Nå er han dømt for forsettlig drap i lagmannsretten. Straffen, som også omfattet andre forhold, herunder brudd på våpenloven, ble satt til fengsel i 14 år og seks måneder. Det ble i skjerpende retning lagt vekt på at drapet bar preg av å være en ren henrettelse.

– Han er fornøyd med at han har blitt hørt. Han erkjente forsettlig drap og det er han dømt for. Men han nekter for at det var planlagt og med overlegg, og det er han heller ikke dømt for, sier mannens advokat Trygve Staff til NRK.

Tre av de øvrige tiltalte er dømt for medvirkning, der straffene ble 11 år, åtte år og seks måneder og seks år og seks måneder. Den siste tiltalte er dømt til tre års fengsel for kroppsskade under særdeles skjerpende omstendigheter.

Flere runder i retten

Da saken ble behandlet i tingretten, erkjente den ene av de fem at det var han som skjøt og drepte avdøde. Han ble tiltalt for overlagt drap og dømt til 18 års fengsel. De fire andre, som også var til stede da drapet fant sted, ble tiltalt for medvirkning til overlagt drap.

Dette er den andre runden i lagmannsretten. Juryen i den første ankesaken fant de fem skyldige, men fagdommerne satte kjennelsene til side. Dermed måtte saken behandles på nytt.

Politiet mener det var hevnmotiv bak drapet. Den drepte 44-åringen ble høsten 2013 først dømt, deretter frikjent, for drapsforsøk på den hovedtiltalte 39-åringens bror.