Hopp til innhold

Mener 38-åring skjøt fra kloss hold - erkjenner delvis straffskyld

OSLO TINGRETT (NRK): Den 38 år gamle hovedtiltalte i P-husdrapssaken på Grønland i Oslo innrømmet delvis skyld da tiltalen mot ham ble lest opp i tingretten mandag.

Parkeringshus på Grønland

Fem personer er tiltalt etter at 44 år gamle Khai Ngoc Dinh ble funnet drept i et parkeringshus på Grønland i 2014.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Den norsk-vietnamesiske 38-åringen skal ifølge politiet ha skutt familiefaren Khai Ngoc Dinh (44) i et parkeringshus på Grønland i 2014.

44-åringen har i avhør innrømmet å ha løsnet skudd mot familiefaren. Tirsdag erkjente han delvis straffskyld, men hevder det ikke var snakk om et overlagt, altså planlagt drap.

38-åringen innrømmet derimot forsettlig drap, som har en strafferamme på opptil femten år.

Johan Øverberg og Trygve Staff

Aktor Johan Øverberg vil at den tiltalte 30-åringen skal få avgi personalia fra et eget rom. Trygve Staff, som representerer en tiltalt 38-åringen, er uenig.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

– Skjøt mot hodet fra kloss hold

Aktor Johan Øverberg begynte sitt innledningsforedrag med å fortelle at Khai Ngoc Dinh ble funnet livløs i bilen sin like etter klokken ett natt til tirsdag 17. juni 2014. Bilen sto da i et parkeringshus tilknyttet leiligheten der han bodde med sin samboer og sønn.

Den avdødes samboer er til stede i retten, og gråt høylytt da de fem tiltale ble ført inn i rettssalen tirsdag morgen.

Rundt seks minutter etter at Dinh ble funnet kom politiet på stedet, og Dinh ble fraktet til sykehus. Han døde kort tid etter, etter å ha blitt truffet av minst syv skudd. Minst et av skuddene mener påtalemyndigheten den hovedtiltalte 38-åringen avfyrte fra kloss hold mot offerets hode.

– Så ut som Freddy Krueger

Til tross for innrømmelsene knyttet til skytingen, nektet den hovedtiltalte 38-åringen for å ha satt fyr på en BMW som ble funnet på Kløfta dagen etter drapet. Aktor Johan Øverberg mener dette er bilen de tiltalte kjørte i forbindelse med drapet, og viser til en rekke overvåkningsbilder tatt i og rundt parkeringshuset drapskvelden.

38-åringen skal ha forklart at han var ved bilen da den begynte å brenne, men at brannen skyldtes et uhell. 38-åringen skal også ha hatt brannskader i ansiktet da han ble pågrepet.

38-åringens forsvarer Trygve Staff mener disse skadene underbygger forklaringen om bilen ikke ble tent på med vilje.

– I dagene etter brannen hadde min klient brannskader som minnet om de Freddy Krueger hadde i de berømte skrekkfilmene, sa Staff i sitt innledningsforedrag.

Politiet mener det kan ligge et hevnmotiv bak drapet. Den drepte 44-åringen ble høsten 2013 først dømt, deretter frikjent, for drapsforsøk på den hovedtiltalte 38-åringens bror. Staff stiller spørsmål ved betydningen av dette, og viser til at hans klient har bodd i Stavanger de siste ti årene, og derfor har hatt lite kontakt med broren.

Utbrent bil

Tirsdag 17. juni fikk politiet melding om at en bil sto i brann på parkeringsplassen ved Romerikssenteret på Kløfta. Dette viste seg senere å være bilen gjerningsmennene hadde brukt.

Foto: Remi Presttun

Fire nekter straffskyld

De øvrige fire tiltalte, blant dem en 30 år svensk statsborger som også skal ha løsnet skudd mot 44-åringen, nekter straffskyld for drapet. En norsk-vietnamesisk 25-åring innrømmer at han løsnet et skudd fra baksetet på BMW, men sier dette var et uhell.

Flere av de tiltalte erkjente imidlertid straffskyld for en rekke brudd på våpenloven, deriblant flere pistoler, en maskinpistol og en hagle.

Fire av de fem tiltalte er i familie med hverandre. Da rettssaken skulle starte tirsdag morgen, ble det klart at en av de tiltalte, en 30-åring, frykter de andre fire og derfor ønsket å oppgi sine personalia på videolink.

– Dette går ikke på hans vilje til å avgi forklaring, men hans evne, sa hans forsvarer Aase Karine Sigmond.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger