Hopp til innhold

Krever 18 års fengsel for drapet på Khai Ngoc Dinh

Påtalemyndigheten mener fire norskvietnamesere og en svensk statsborger skal dømmes til mellom 14 og 18 år i fengsel etter at familiefaren ble skutt og drept i et parkeringshus på Grønland.

Khai Ngoc Dinh og kona

44 år gamle Khai Ngoc Dinh ble skutt og drept i et parkeringshus på Grønland natt til 17 juni 2014. Her er han avbildet sammen med enken som har fulgt saken i Oslo tingrett. Bildet er gjengitt med familiens tillatelse.

Foto: Privat / Privat

Parkeringshus på Grønland

Fem personer er tiltalt etter at 44 år gamle Khai Ngoc Dinh ble funnet drept i et parkeringshus på Grønland i 2014.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

De fem tiltalte oppsøkte 44 år gamle Khai Ngoc Dinh i parkeringshuset tilknyttet hans leilighet på Grønland kvelden 16. juni 2014.

I parkeringshuset gikk to av de tiltalte, en norskvietnameser (38) og en svensk statsborger (30), opp til familiefarens bil og løsnet minst syv skudd.

Statsadvokat Johan Øverberg la denne uken ned påstand om at den antatte hovedmannen (38) skal dømmes til 18 års fengsel for overlagt drap.

Hevnmotiv

Påtalemyndigheten mener bakgrunnen for drapet er at Dinh i 2013 ble dømt, deretter frifunnet, for å ha knivstukket 38-åringens bror.

Ifølge tiltalen skal 38-åringen også ha gått frem til offerets bil og avfyrt ett skudd fra kloss hold mot 44-åringens hode.

38-åringen mener det ikke var et planlagt drap, men innrømmer å ha vært på stedet og løsnet skudd. Han erkjente delvis straffskyld da rettssaken i Oslo tingrett startet i oktober.

– Under prosedyrene frafalt aktor at drapet ble begått under særdeles skjerpende omstendigheter, en riktig vurdering. Det er heller ikke bevist at drapet ble begått med overlegg. Vi mener han bare kan dømmes for forsettlig drap, sier forsvarer Trygve Staff.

Johan Øverberg og Trygve Staff

Aktor Johan Øverberg mener Trygve Staffs klient (38) må dømmes til 18 år i fengsel.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

17 år for medskytter

Også den svenske statsborgeren skal ha løsnet flere skudd. Påtalemyndigheten mener han skal dømmes til 17 års fengsel.

30-åringen erkjenner å ha vært på stedet og avfyrt skudd. Hans forsvarer Jan Christian Kvanvik mener imidlertid det er bevist at skuddene ble avfyrt etter at Dinh allerede var død.

– Det var en irrasjonell handling i en panikklignende tilstand, sier Kvanvik, som mener påstanden er for høy.

– Det ble ikke prosedert på skjerpende omstendigheter, noe det var tatt ut tiltale på, men påtalemyndigheten opprettholdt anklagen om overlagt drap. En er av den oppfatning at bevisførselen ikke heller kan underbygge dette, sier Kvanvik.

Tiltaltes forklaring om at han ikke kunne innse at det ville ende med drap har etter min oppfatning god forankring i bevisbildet i saken.

Utbrent bil

Den drapstiltalte 30-åringen innrømmer å ha kjørte denne sølvgrå BMW-en, som ble funnet utbrent på Kløfta dagen etter drapet.

Foto: Remi Presttun

Ikke planlagt

En 30-åring som kjørte bilen drapsnatten har i avhør sagt at planen var å banke opp Dinh på grunn av knivstikkingen i 2013.

Påtalemyndigheten mener mannen må dømmes til 14 års fengsel for medvirkning til overlagt drap.

– Vår oppfatning er at min klient hadde ikke hadde annet forsett enn å skade offeret. Vi la ned påstand om frifinnelse for drap, men at han kan dømmes for legemsbeskadigelse, sier forsvarer Aase Karine Sigmond.

Hun mener 30-åringens forklaring har vært avgjørende for politiets etterforskning, og derfor burde gi mer strafferabatt.

– Forklaringen var brekkstangen når det gjelder hendelsesforløpet, sier hun.

Khai Ngoc Dinh og kona

44 år gamle Khai Ngoc Dinh ble skutt og drept i et parkeringshus på Grønland natt til 17 juni 2014. Her er han avbildet sammen med enken som følger saken i Oslo tingrett. Bildet er gjengitt med familiens tillatelse.

Foto: Privat / Privat

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger