Hopp til innhold

Hotellansatte får psykologhjelp

De ansatte ved Sundvolden hotell, som var pårørendesenter etter skytingen på Utøya, prøver nå å vende tilbake til hverdagen.

Video Roser hotellansatte

Roser hotellansatte

Sundvolden hotell ble raskt omgjort til et pårørendesenter etter skytingen på Utøya sist fredag. Klokken 18.30 ringte kommunelegen i Hole til hotellsjefen for å be om hjelp. Minutter senere strømmet sjokkerte ungdommer til hotellet. Det gjorde også de ansatte.

Hele 60 personer jobbet på hotellet under redningsarbeidet, 30 ansatte og 30 frivillige.

– Vi trengte ikke å innkalle noen ansatte fra ferie. Alle kom av seg selv for å hjelpe til, sier daglig leder Cecilie Laeskogen ved Sundvolden hotell til NRK.no.

Gjestene som allerede var på hotellet ble flyttet til andre hoteller i Ringeriksområdet. Flere av hotellgjestene begynte også å hjelpe ungdommene.

– Det bodde to sykepleiere på hotellet, som begynte å hjelpe til da de skadede kom til hotellet, sier Laeskogen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Flagget heises på halv stang utenfor Sundvolden hotell lørdag morgen.

Flagget heises på halv stang utenfor Sundvolden hotell lørdag morgen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

– Har vært enestående

Politiet skryter uhemmet av hotellet, som i løpet av noen minutter ble snudd fullstendig på hodet.

– Sundvolden hotell har vært helt enestående. De har tatt seg av forpleining, sørget for rom, og hjulpet oss med mange praktiske oppgaver slik at vi har kunnet konsentrere oss om vårt arbeid, sier politistasjonssjef Kjell Magne Tvenge ved Hønefoss politistasjon.

Utover kvelden strømmet også pårørende til hotellet for å finne igjen sine kjære. Flere ventet forgjeves. Minst 68 personer ble drept da Anders Behring Breivik skjøt rundt seg på Utøya i over én time.

Får psykologhjelp

Tirsdag ettermiddag ble det bestemt at pårørendesenteret på Sundvolden skulle stenge, og de siste pårørende reiste hjem til sine kommuner.

– Jeg tror våre ansatte synes det var godt å få lov å hjelpe til, sier Laeskogen ved Sundvolden.

De ansatte ved hotellet får nå oppfølging av psykologer. Hotellmedarbeider Vivien Saar fra Estland, skulle egentlig reise bort for helgen, men de planene ble raskt endret. Hun har rengjort mange rom ved hotellet i løpet av de siste dagene.

– Vi har løpt rundt hele helgen, og jeg husker ikke så veldig mye. Jeg husker noen veldig redde og triste ansikter da jeg var nede i resepsjonen. Det var vanskelige øyeblikk, sier Saar.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Utøya

Mange vil minnes de døde på Utøya.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Får tett oppfølging.

Hun har ikke snakket så veldig mye med de involverte, fordi hun har rengjort rommene mens de har vært tomme. Men hun synes det har vært veldig tunge dager på jobb.

– Nå prøver vi å komme tilbake til normalen, sier hun.

De ansatte får nå tett oppfølging av psykologer og ledelsen ved hotellet.

– Mange som jobber her er veldig unge, og er ikke forberedt på sånne situasjoner. Hvem kan egentlig være forberedt på noe sånt, undrer Saar, som synes det er godt å få støtte etter den ekstreme situasjonen.