”Dastan” skjuler identiteten
Foto: Kenneth Elvebakk / NRK

Hatkriminalitet

Oppsummert

Hatkriminalitet ("hatkrim") er en fellesbetegnelse på lovbrudd utført mot personer på grunn av deres seksuelle legning, kjønnsidentitet, religion, etniske opprinnelse, funksjonsevne eller annen status. (Wikipedia)

 • Mer hatkriminalitet i USA

  Hatkriminaliteten, særlig mot svarte amerikanere og amerikanere med asiatisk opphav, økte i fjor, ifølge FBI. Antall anmeldelser i hatkriminalitet-saker der svarte amerikanere var involvert, økte med 40 prosent i 2020, fra 1972 til 2755, viser tallene.

 • Anmeldt for rasisme mot ung ansatt

  En kvinne i 40-årene ble tirsdag kveld anmeldt for å ha ytret seg rasistisk mot en ansatt ved et bingolokale i Fredrikstad sentrum. Politiet rykket ut til bingolokalet etter tips fra en annen gjest. Da de ankom stedet, skal den nå anmeldte kvinnen fortsatt ha oppført seg ufint, forteller operasjonsleder Terje Marstad. Han sier til NRK at den ansatte som hetsen var rettet mot, er en norsk jente i slutten av tenårene med utenlandsk opprinnelse.

  – Hun gråt på bakgrunn av den opplevelsen hun hadde hatt med denne gjesten som nektet å forlate stedet, sier Marstad.

 • Hatkriminalitet doblet i Norge

  Hatkriminalitet er mer enn doblet i Norge siden politiet begynte å føre statistikk for fem år siden. Tallene viser at hatkriminalitet på grunn av rase og etnisitet dominerer statistikken.