Hopp til innhold

Ble filmet da han hetset homofilt par – nå har statsadvokaten konkludert

Mannen som hetset et homofilt par på et utested i sommer er nå tiltalt for hatefulle ytringer. I tillegg er han tiltalt for rasisme etter at han skal ha kalt en ansatt ved et utested for en «jævla muslim».

Det var i juli at Hroar-William Wiik Adelsten og Kjetil Malm Hamlandsø opplevde trakassering på åpen gate.

De befant seg på en restaurant i Bodø, sammen med en kompis, da en mann i 50-årene kom og satte seg ned ved samme bord.

Mannen skal ha vært beruset.

– Åpningskommentaren hans var: Er dere homser hele gjengen?

Har Adelsten tidligere fortalt til NRK.

Ifølge kjæresteparet var mannen aggressiv og full. De spurte: «Har det noe å si»?

Da svarte han, ifølge dem:

– Hadde det vært opp til meg, så hadde dere vært skutt.

Ble anmeldt

Mannen ble anmeldt til politiet, både etter denne hendelsen og en hendelse som skjedde tidligere på kvelden.

Da befant mannen innom utestedet En Kopp i Bodø.

Ifølge tiltalen skal han ha sagt til en gjest på utestedet at han så ut som en muslim, og at han var en «jævla muslim» eller liknende.

Etter hendelsen ble han gitt pålegg av politiet om å forlate Bodø sentrum fram til neste dag. Han unnlot imidlertid å forholde seg til pålegget, og må derfor også tiltalt for dette forholdet.

I dag ble det kjent at mannen er tiltalt etter tre ulike paragrafer. Mannen må møte Salten og Lofoten tingrett 18. januar 2023.

Dersom han blir kjent skyldig, risikerer han tre års fengsel.

– Politiet ser alvorlig på saken. Dette er et prioritet saksfelt for politiet. Samfunnet har gitt føringer på at dette er noe vi skal slå ned på. Loven har de vilkårene som er satt, og ut fra disse vilkårene mener påtalemyndigheten at denne straffebestemmelsen er overtrått, sier politiadvokat Eirik Magnus Blomli.

Politiadvokat Eirik Magnus Blomli ved Nordland politidistrikt

Politiadvokat Eirik Magnus Blomli sier politiet ser alvorlig på saken.

Foto: Andreas Nilsen Trygstad / NRK

Han vil ikke gå inn på hva mannen har forklart i avhør eller om han har innrømt straffskyld.

Det vil bli gjenstand for bevisførsel i domstolsbehandlingen i tingretten, ifølge Blomli.

– Mannen har uttalt seg i media, så det er for så vidt kjent hva han har sagt. Vi har fått videoopptaket som også har sirkulert i sosiale medier og mediene. Utover det har vi foretatt flere vitneavhør av de fornærmede, som i stor grad har belyst saken. I tillegg til avhøret av tiltalte, sier Blomli.

Les også Ble filmet da han hetset homofilt par: – Det jeg gjorde er forkastelig

Blir hetset på utested i Bodø

Ansatt ved universitetet

Mannen som nå er tiltalt er ansatt ved Nord universitetet i en undervisningsstilling. Kommunikasjonsdirektør Andreas Førde har tidligere opplyst at universitetet er kjent med saken, men at de ikke vil kommentere dialogen med medarbeideren.

Utenfor Gatsby

HETS: Her ved restauranten Gatsby ble paret hetset på det groveste av mannen.

Foto: Kasper Holgersen / NRK

– Det jeg sa og gjorde på Gatsby er helt forkastelig og ikke noe jeg står for. Jeg er veldig lei for at jeg har skremt og krenket mange på denne måten. At jeg var beruset er ingen unnskyldning, og får meg til å innse at jeg må jobbe med meg selv.

– Jeg ber alle jeg har krenket og skremt, om tilgivelse, har mannen tidligere uttalt til NRK.

– Lei seg for tiltalen

Mannens advokat, Finn Ove Smith, sier til NRK at mannen er lei seg, og at han aldri har ment det han har sagt i påvirket tilstand.

– Han har registrert at han har blitt tiltalt, og han er meget lei seg, både for at han har blitt tiltalt, og fordi han aldri har ment det han har blitt tiltalt for. Han beklager så mye det oppstyret som hans uttalelser i påvirket tilstand har påført de fornærmede.

– Hvordan har han hatt det etter denne hendelsen i sommer?

– Dette har vært en sak som har preget han i stor utstrekning, det har hatt konsekvenser for hans daglige virke, og han har ikke hatt det lett. Verken han eller hans familie.

Advokat Finn Ove Smith

Mannens forsvarer, advokat Finn Ove Smith.

Foto: Gisle Forland / NRK

Smith sier at mannen vil be om unnskyldning, både til dem som har en annen hudfarge enn han selv, og som har en annen seksuell legning (enn heterofil, red.anm.).

– Kommer han til å si seg skyldig i retten?

– Han har tatt, og han vil også ta konsekvensene av det som skjedde. Det får vi komme tilbake til i retten. Spørsmålet om straffskyld er ikke tematikken her, men han er veldig lei seg for at han har satt seg i en sånn situasjon.

– Er han fremdeles ansatt ved Nord universitet?

– Min klients forhold til sin arbeidsgiver er noe som er mellom dem, men slik jeg har forstått det, er han fritatt for undervisningsplikt i inneværende semester.