Har glemt bort ny alkohollov

Stortinget har vedtatt at kommunene kan tillate alkoholsalg på valgdagen, men flere kommuner har rett og slett glemt det bort.

Rødvin skjenkes i vinglass

ALKOHOLSALG: Folk som har gledet seg til å kjøpe en flaske vin på valgdagen og nyte den, får kanskje ikke muligheten likevel.

Foto: Siri Vålberg Saugstad / NRK

Valglogo

– Det er nok ingen som har tenkt på det. Så enkelt er det vel.

Det sier Bernt Søraa som er administrativ ansvarlig for skjenking på Kongsberg. Der blir det ikke alkoholsalg i butikker og på Vinmonopolet den 14. september når folk går til urnene for å stemme.

– Det har ikke vært et tema å ta det opp før årets valg. Skal det bli en endring, må kommunestyret gjøre et vedtak. Vedtektene revideres hvert fjerde år, og jeg antar at kommunestyret ikke kommer til å gjøre endringer før i juni 2016.

Endringer fra 1. januar 2015

Ved årsskiftet åpnet Stortinget for at det ikke lenger bare kan selges alkohol på serveringssteder på valgdagen, men også i butikk og på Vinmonopolet. Å forby alkoholsalg ble ansett som lite hensiktsmessig.

Kongsberg føyer seg inn i rekken av flere kommuner NRK har snakket med som ikke endrer vedtektene sine før kommunestyre- og fylkestingsvalget i høst. Heller ikke på Gol, Ringerike eller i Lier blir det alkoholsalg på valgdagen.

– Det har jeg ikke sett eller hørt noe om, men det er definitivt ikke gjort noen endringer i Lier, sier rådmann Hans-Petter Christensen.

Valgurne

Årets kommunestyre- og fylkestingsvalg er 14. september.

Foto: Morten W. Røkeberg / NRK

«Symbolregel uten nevneverdige konsekvenser»

Da Helse- og omsorgsdepartementet hadde forslaget om å åpne for alkoholsalg på valgdagen på høring, var det flere kommuner som støttet forslaget enn å argumentere mot.

Dette er en av uttalelsene som støttet endringen:

«Bakgrunnen for forbudet på valgdagen har endret seg i takt med utviklingen i samfunnet. Forbudet skulle hindre at folk møtte opp beruset på valgdagen. Forbudet om skjenking av alkohol på valgdagen er tidligere opphevet, og i dagens samfunn er det mange som forhåndsstemmer. Dermed er forbudet av salg i Vinmonopolet og dagligvarehandelen på valgdagen blitt en symbolregel uten nevneverdige konsekvenser.»

Blant motargumentene var dette:

«Det er riktig å opprettholde forbudet mot salg fra Vinmonopolet på valgdagen. At vinmonopolet holdes stengt valgdagen blir lagt merke til i befolkningen og det bør markeres at enkelte dager og anledninger er alkoholfrie.»

Edru på valgdagen

Bernt Søraa i Kongsberg kommune tror ikke innbyggerne blir skuffet når det ikke blir alkoholsalg til tross for Stortingets lovendring.

– Nei, det tror jeg folk tar med stor ro. Jeg tror ikke det blir noe problem, sier han.

– Så det er stor sjanse for at velgerne er edru på valgdagen på Kongsberg?

– Ja, og stemt får de gjort uansett. Jeg vil sterkt anbefale at de er edru da, avslutter Søraa.