Uerstattelige planter hugget ned med kniv

Brutalt hærverk møtte gartneren som åpnet veksthusene i Botanisk hage onsdag.

Hærverk i Botanisk hage

Uerstattelige planter hentet inn under ekspedisjoner i Afrika og på andre kontinenter utsatt for hærverk i Botanisk hage.

Foto: Botanisk hage

Et tyvetalls planter i de to veksthusene Palmehuset og Victoriahuset hadde fått greiner og stammer avhugd, og alle pottene rundt dammen i Victoriahuset var veltet ut i vannet.

Samlet inn på ekspedisjoner

Det var en gartner som oppdaget hærverket i halv tolv-tiden onsdag formiddag, forteller Finn Ervik. Han er botaniker med hovedansvaret for veksthusene i Botanisk hage ved Naturhistorisk museum.

Hærverk på gammel aloe plante

Noen har hugget med kniv i denne aloe planten som ble samlet inn under en ekspedisjon i Afrika for 44 år siden.

Foto: Øzgur Tufan / NRK

– Noen har tydeligvis gått rundt med det som må være en ganske stor kniv og skåret av og i plantene. Mange planter er skadet og noen kommer til å dø.

Plantene i Botanisk hage er samlet inn fra naturen, og mange av de ødelagte plantene er samlet inn på ekspedisjoner i Afrika og andre steder.

– Det er så sørgelig, noen av disse plantene er over 40 år gamle. På sikt kan de erstattes, men mange av dem vokser langsomt og det vil derfor ta lang tid før de kan stilles ut, sier Ervik.

Han forteller at den eldste planten som er skadet, er en aloe som ble samlet inn i Afrika i 1970, for 44 år siden.

LES OGSÅ: Kongens trær utsatt for hærverk

Blir politianmeldt

Sårene på plantene viser at det har vært brukt kniv eller et lignende huggvåpen. Ervik forteller at de har opplevd at planter har blitt skadet før, men aldri i et slikt omfang.

Finn Ervik, botaniker Naturhistorisk museum

Botaniker Finn Ervik har aldri opplevd lignende hærverk i Botanisk hage.

Foto: Øzgur Tufan / NRK

Det er et kamera i et av veksthusene som de håper kan gi informasjon om gjerningspersonen. Forholdet vil bli meldt til politiet.

– Inntil videre vil vi fortsette å holde veksthusene åpne for publikum, men skulle vi oppleve noe lignende igjen, må vi vurdere å sette i verk tiltak, sier Ervik.