Gjør som Leif: Forbered deg på krise

Vi har vel alle himlet litt med øynene over dommedagsprofetiene til Leif i TV-serien «Valkyrien». Men når myndighetene tegner et skrekkscenario dersom hovedstaden går tom for vann, bør vi kanskje alle sjekke hva vi har i boden?

Valkyrien VALKYRIEN

ALLTID BEREDT: Karakteren Leif (spilt av Pål Sverre Hagen) i TV-serien «Valkyrien» forbereder seg på katastrofer og dommedag.

Foto: Johan Fredrik Bødtker / Johan Fredrik Bødtker/Tordenfilm

Ann Kristin Brunborg

KRISER KAN OPPSTÅ: Beredskapssjef i Oslo kommune, Ann Kristin Brunborg, sier det er lite sannsynlig at det kommer en langvare krise, men at vi bør være forberedt på å klare oss uten hjelp fra myndigheten i noen dager.

Foto: Olav Juven / NRK

Osloborgere våknet i dag opp til varsel om krisetilstander dersom byen går tom for vann.

Men det er ikke bare vannet som kan ta slutt. Det kan oppstå andre kriser også.

– Selv om det er lite sannsynlig at vannet forsvinner i lang tid, så ønsker vi at folk også er forberedt på at vi kan få kortvarig bortfall av strøm, fjernvarme, mobilnett og datakommunikasjon. Da må man klare seg selv i minst tre dager, sier beredskapssjef i Oslo kommune, Ann Kristin Brunborg.

Scenarioene vekker assiosiasjoner til NRK-serien «Valkyrien» der en av hovedpersonene, Leif, jobber i beredskapsetaten og er en del av et miljø på nettet som forbereder seg på store samfunnskriser. Leif er forberedt på det meste. Er du?

Har du boden full av tørrmat og penger i madrassen? Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) mener alle bør ha dette i hus:

  • drikkevann
  • tørrmat
  • radio med batterier
  • lommelykt
  • stearinlys
  • fyrstikker
  • ved
  • førstehjelpsutstyr
  • kokeapparat som går på gass eller rødsprit så du kan få deg litt varmmat
  • kontanter

Du må klare deg uten hjelp i tre-fire dager

Direktoratet vil ikke skape frykt eller gjøre folk urolige, men ber alle tenke gjennom om de ville klart seg på det de har i huset dersom unntakstilstanden inntreffer.

– Samfunnet vi bor i er ganske velfungerende og robust, sier assisterende direktør i DSB Per Brekke.

Likevel mener han at alle bør ha nok mat og vann i hus til å klare seg i tre-fire dager. I tillegg til utstyret på listen.

– Det vil være situasjoner der lyset kan bli borte, det kan bli kaldt, telefonen din kan slutte å virke, og måten vi lever på kan plutselig bli helt annerledes.

Folk stoler på myndighetene

Men Brekke tviler på at mange er forberedt.

Per Brekke

FOLK MÅ KLARE SEG SELV: Assisterende direktør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap Per Brekke ber folk tenke igjennom om man er rustet for å klare seg på egen hånd i tre-fire dager hvis katastrofen inntreffer.

Foto: dsb.no

– Vi har en befolkning som er veldig trygge på å få hjelp. Det er et fint utgangspunkt. Og så må vi fra myndighetene være litt tydeligere på at av og til så er vi kanskje ikke der så fort som man måtte ønske. Da må folk ta vare på seg selv noen dager.

– Har du alt på listen selv?

– Jeg har nok det meste. Både med tanke på det vi har stående i huset i en normalsituasjon, og så er jeg glad i teltliv så jeg har litt tørrproviant liggende. Utvalget blir ikke det vi er vant til, men jeg tror ikke vi kommer til å lide noen nød.