Gir garanti mot Aker-nedleggelse

Arbeiderpartiets Jan Bøhler viser til Soria Moria 2 hvor det står at ingen lokalsykehus skal legges ned.

Jan Bøhler
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Bøhler gir garantien som leder i Oslo Arbeiderparti og sentralstyremedlem i det største regjeringspartiet.

Han sier at de som frykter nedlegging må stole på Soria Moria 2-erklæringen, der det står at ingen lokalsykehus skal legges ned.

– Jeg er veldig glad for at folk stiller opp for Aker, mobiliserer og forteller høyt og tydelig at sykehuset er viktig. Men jeg må understreke at Soria Moria 2-erklæringen, som regjeringspartiene går inn for sammen, sier at ingen lokalsykehus skal legges ned, sier Bøhler.

Men samhandlingsreformen betyr forandring for sykehusene.

– De skal omstilles i tråd med samhandlingsreformen, så det vil skje omstillinger, men ingen skal legges ned. Erklæringen gjelder selvsagt også Aker sykehus, sier han.

– Ministeren må gripe inn

I går ga alle partier i Oslo bystyre klar muntlig beskjed om at Helse Sør-Øst ikke må finne på å legge ned sykehuset på Sinsen, slik en prosjektgruppe har foreslått .

Sylvi Listhaug

Sylvi Listhaug

Foto: Mehda Ghalegolabi / NRK

Selv om bystyret ennå ikke har fattet noe formelt vedtak i saken, mener helsebyråd Sylvi Listhaug at hun har ryggdekning for å stille følgende krav til helseminister og sykehuseier Anne-Grete Strøm-Erichsen .

– Jeg mener at det er tverrpolitisk enighet. Alle partiene står sammen. Derfor mener jeg at ministeren må gripe inn og sørge for at helse Sør-Øst ikke legger ned Aker, men sørge for at Groruddalen får et like godt helsetilbud som resten av byen, sier Listhaug.

HVA MENER DU? SI DIN MENING UNDER ARTIKKELEN!

Frykter regjeringen skal sno seg unna

Også flere i bystyret hadde merket seg formuleringen i Soria Moria 2, der det kort og godt står at ingen lokalsykehus skal legges ned.

Det mange imidlertid frykter, er at regjeringen kan sno seg unna løftet fordi Aker ikke lenger er et selvstendig sykehus, men en avdeling under nykonstruksjonen Oslo Universitetssykehus.

Også denne frykten er ubegrunnet, sier Jan Bøhler.

– Da har de misforstått. Alle lokalsykehus landet rundt er en del av et stort helseforetak, sier Bøhler.

– Hvor mye er garantiene du kommer med nå verdt?

– Jeg snakker ut fra Soria Moria 2-erklæringen. Jeg har også vært helsepolitisk for Arbeiderpartiet de siste fire årene. Jeg kjenner godt diskusjonen om lokalsykehusene og hva som ligger i erklæringen. Vi mener det er klinkende klart at det som står i Soria Moria-2 også gjelder for Aker sykehus og Oslo, sier Bøhler.

– Erklæringen gjelder

Helse- og omsorgsminister Anne- Grete Strøm-Erichsen

Anne-Grethe Strøm-Erichsen

Foto: NRK

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen fastholder at det som står i Soria Moria-erklæringen om lokalsykehus gjelder, men vil foreløpig ikke gripe inn i den pågående omstillinsgprosessen innen Oslo universitetssykehus.

– Det står fast at ingen lokalsykehus skal legges ned. Aker er en del av Oslo Universitetssykehus. For tiden pågår det et arbeid med å fordele oppgaver mellom de eksisterende sykehusene innenfor OUS. Det viktigste er at beboerne i Groruddalen får et godt tilbud og at kapasiteten for hele Oslos befolkning er god, sier ministeren.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus.