Hopp til innhold

Gikk tom for luer – på sommeren

Termometeret har vist kuldegrader flere steder i landet i juli. På Geilo gikk en sportsbutikk tom for luer – og får stadig besøk av turister som kommer i sommerklær.

Daglig leder Knut Erik Olsen hos Intersport på Geilo.

Knut Erik Olsen hos Intersport på Geilo gikk tom for luer og har akkurat fått inn et nytt parti her.

Foto: Privat

– Det er ikke så ofte vi opplever minusgrader om sommeren, sier Hanne Heiberg i klimaavdelingen ved Meteorologisk institutt.

De siste morgenene har termometeret på Dagali vist – 1°. De siste ti årene har temperaturen gått under 0 i juli 21 ganger. Også Hemsedal og Geilo har opplevd å våkne til kuldegrader de siste årene.

– Det ligger jo 800 m.o.h. Når det er skyfritt på natten, kan det bli kaldt. Samtidig kan det bli veldig varmt på dagen, forteller Heiberg.

Hanne Heiberg, Meteorologisk institutt

Hanne Heiberg jobber i klimaavdelingen ved Meteorologisk institutt.

Foto: Met. inst.

Uforberedt på minusgrader

I forrige uke banket det på butikkdøren til Knut Erik Olsen på Geilo. Han driver Intersport og hadde stengt for dagen. Utenfor stod en gjeng med damer som trengte hjelp.

– Det var et reisefølge på tolv damer fra Peru, kledd i kortbukser og bomulls-skjorter. De hadde syklet fra Oslo og skulle videre til Ålesund. De frøs og måtte ha varme klær. De var ikke forberedt på at Norge kan være kaldt sommerstid, forteller Olsen.

– De handlet alt; sko, bukser, jakker og luer. Og de måtte varme seg. De stoppet i tide. Neste dag var været nemlig enda verre, forteller han.

Julifrost

Selv om det ikke er helt uvanlig at temperaturen synker ned mot rundt null, er ikke alle forberedt på det.

Frost og isete bilruter på Ustaoset 6. juli 2017

BRRR: Folk på Ustaoset har flere morgener i sommer våknet til isete bilruter.

Foto: Inger-Brit Vindegg

– Når det er minusgrader på Dagali, er det sikkert enda kaldere oppe på Hardangervidda og Hallingskarvet, sier Olsen.

Han forteller at de titt og ofte har folk innom som må handle varme klær. Det er ikke bare reisefølget fra Peru som har vært innom.

– Vi har sett folk som har prøvd seg på en fjelltur i bomullsskjorte og capri-shorts, men som har måttet snu.

Charlotte Kleven, Finsehytta

Charlotte Kleven fra Bergen vet hva fjellet kan by på av vær og vind. Hun jobber på Finsehytta.

Foto: Privat

Må inn for å ta en varm dusj

Også på Finsehytta har de opplevd dårlig kledde turister. Charlotte Kleven har jobbet på hytta de siste sju årene og har sett litt av hvert av kledsel.

– Det er ofte utenlandske turister som ikke kjenner den norske fjellheimen. Vi har hatt folk her som vil sove i telt ute, men som kommer inn i løpet av natten fordi de fryser. Da må de inn og varme seg, forteller Kleven.

Hun har et råd: pakk ned votter, lue og ullundertøy. Og ikke minst klær som er regn- og vindtette. Det er bedre å pakke ned litt for mye enn for lite, sier hun.