Hopp til innhold

Gatene i Bjørvika tilbake til folket

Alle førsteetasjer i Bjørvika må inneholde tilbud som skaper liv i bydelen. Oslo-politikerne ønsker seg kafeer, butikker og kultur. De stiller strenge krav for å hindre at området blir en glass- og betongørken.

Dronning Eufemias gate

Yrende folkeliv er ikke det som preger Dronning Eufemias gate og Barcode i dag. Det skal det bli en forandring på.

Foto: Olav Juven / NRK

– Det kommer til å være en fotgjengervennlig del av byen, sier SVs Andreas Behring.

Han leder bystyrets arbeid med en av de største utbyggingssakene i Oslos historie.

Onsdag godkjenner bystyret reguleringsplanene for til sammen 239.476 kvadratmeter i Bjørvika. Strekningen fra operaen, foran Barcode-rekka og bort til

Andreas Behring, SV

Andreas Behring (SV) og bystyret vil ta gatene i Bjørvika tilbake til folket.

Foto: Olav Juven / NRK

Sørenga skal fylles med kultur, næring og 1.677 boliger.

For å skape det yrende folkelivet og hindre sterile kontor- og boligfasader, stiller bystyret strenge krav til førsteetasjene mot gatenettet, forteller Andreas Behring.

Ikke lov med kontorer

– Det vil ikke være lov å ha boliger eller kontorer på gateplan. Alle førsteetasjene skal ha publikumsopplevelser som restauranter, butikker og kulturopplevelser.

– Men er det virkelig et marked for dette?

– Jeg er rimelig sikker på at Oslos mest sentrale område kommer til å ha et kjempemarked for restauranter og kafeer, så det trenger ikke utbyggerne å bekymre seg om.

De som skal bygge i Bjørvika må legge dette inn i planene for å få bygningene godkjent. Og dette er ett av flere krav som gjør utbyggerne ganske oppgitte.

Detaljstyring

Administrerende direktør Rolf Thorsen i Oslo S Utvikling mener politikere

Rolf Thorsen, administrerende direktør, Oslo S Utvikling A/S, 2014

Fra 13. etasje i Visma-bygget har adm.dir. Rolf Thorsen i OSU A/S full oversikt over Bjørvika-utbyggingen.

Foto: Olav Juven / NRK

detaljstyrer innholdet og utformingen av bygningene i for stor grad. Kravet om butikker og kafeer på gateplan er ikke det verste, sier Thorsen.

– Vi lever greit med det. Vi bygger ny bydel og det er selvsagt at publikum skal inn her med butikker, kultur og kafeer, men det vi ikke liker er den voldsomme detaljeringen.

Thorsen frykter at detaljstyring på et så tidlig tidspunkt kan forsinke prosjektene.

– Hvis man låser seg til noe nå, så er det ikke sikkert at det blir sånn. Det betyr at vi må søke dispensasjon, og det kan gi forlenget saksbehandling. I sum kan det føre til forsinkelser.

Skal bli mer liv

I den mye omtalte Barcode-rekka, eller Operakvarteret som det egentlig heter, har bedrifter og beboere for lengst flyttet inn.

Noe særlig liv i førsteetasjene er det imidlertid ikke, hverken i Dronning Eufemias gate på forsiden eller i Trelastgata mot jernbanesporene på baksiden. Det skal det bli en forandring på, forsikrer Rolf Thorsen.

– Vi har 45 lokaler på gateplan fordelt på 15.000 kvadratmeter. Mange er på plass allerede selv om de ikke syns så godt, blant annet et av Norges største treningssentre.

– Det kommer blomsterbutikk, det kommer sushirestaurant, og det kommer kaffebarer. Vi har skrevet flere kontrakter i det siste og vil skrive flere før jul, så fram mot neste sommer vil det være bra liv her, sier Thorsen.

Nye Bjørvika med Barcode til høyre

Alle 1.-etasjer mot gatene i Bjørvika må ha publikumsrettet virksomhet, krever Oslo-politikerne.

Foto: Placebo Effect