Frykter skolebarn skal bli plaget av støy fra skyting og helikoptre

Politiets nye beredskapssenter på Taraldrud i Akershus blir liggende nært flere skoler og barnehager. Barn, foreldre og lokalpolitikere frykter støy fra skytebaner og helikoptre blir en del av hverdagen. Regjeringen vil vurdere nye støytiltak, men lover ingenting.

To elever ved Tårnåsen skole

FRYKTER STØY: 4.-klassingene Mubashir Ahmed Zahid og Even Brekke Rese tror det blir plagsomt med støy fra skytebaner, granateksplosjoner og helikoptre når politiets beredskapssenter blir ny nabo.

Foto: Victoria Wilden / NRK

Helge Marstrander

BEKYMRET: FAU-leder Helge Marstrander ved Hellerasten skole er bekymret for hvordan støyen vil påvirke barna. Han er også med i aksjonen " Stopp støyen"

Foto: Victoria Wilden / NRK

De minste elevene ved Tårnåsen skole har uteskole én gang i uken og bruker friområdene rundt skolen mye.

– Vi lærer mye når vi er ute, sier Mubashir Ahmed Zahid.

– Da trenger vi ikke å være inne og sitte på en stol. Vi kan heller bevege oss, sier kameraten Even Brekke Rese. De bor i nærheten og henger i skolegården selv på en lørdag.

Med beredskapssenteret på plass under en kilometer unna i 2020 er det ikke sikkert det blir lite idyllisk.

Laster kart, vennligst vent...

På høring

– Skolen kalles «skolen i skogen». De bruker marka og det området som beredskapssenteret skal etableres tett innpå som klasserommet sitt, sier Helge Marstrander.

Marstrander er en av dem som står bak aksjonen «stopp støyen» og er også FAU-leder ved Hellerasten skolen, en av naboskolene som også frykter at de må leve med støy fra det nye beredskapssenteret dersom regjeringens planer blir uforandret.

I mai ble planen for det nye beredskapssenteret lagt ut på høring. Etter mange år med diskusjon og utredninger ble det i fjor høst bestemt at beredskapssenteret skal legges til Ski.

Fjerdeklassingene tror det kan bli plagsomt å bli beredskapssenterets nærmeste nabo.

– Det kommer til å bli veldig mye bråk, sier Even.

– Det kommer til å bli plagsomt på grunn av høy lyd, sier kameraten.

Vil bygge inn og flytte helikoptrene

Det er planlagt skytebane, øvingsområder og helikopterhangar. Justisdepartementet har sagt at de legger vekt på å redusere støyen. De planlegger 10 meter høye støyvoller, overbygging av standplasser ved skytebanene og i stor grad skal lyddemper brukes.

Men det er ikke nok, mener lokalpolitikere og foreldre. «Stopp støyen»- aksjonen vil blant annet at skytebanen bygges inn og at den daglige driften av helikoptrene legges til Rygge. Men ekstra støytiltak vil trolig koste.

– Det er snakk om penger. Men et beredskapssenter skal vi leve med i 20–30 år fremover og det er 2000 barn daglig som skal leve med det. Samfunnet har en forpliktelse til å ta vare på barna, sier Marstrander.

Lørdag møtte representanter fra regjeringen Marstrander og ordførerne i Oppegård og Ski. Begge kommunene ønsker beredskapssenteret velkommen. Taraldrud ligger i Ski, men ifølge ordførerne er det folk i Oppegård som kommer til å merke mest til senteret.

– Det er fire skoler i Oppegård og i hvert fall ti barnehager som vi regner med vil høre støyen, sier ordfører i Oppegård Thomas Sjøvold.

ordførere, minister og statssekretær om Taraldrud

PLANLEGGER: Kommunalminister Jan Tore Sanner, statssekretær i justisdepartementet Thor Sættem, ordfører i Oppegård Thomas Sjøvold og ordfører i Ski Tuva Moflag ser på planene over det nye beredskapssenteret.

Foto: Victoria Wilden / NRK

Håper de blir hørt

– Jeg er sikker på at vi skal finne gode løsninger som ivaretar hensynet til innbyggere og spesielt barna, sier kommunalminister Jan Tore Sanner. Men han vil si hva slags konkrete tiltak som kan bli aktuelle.

– Kan det bli aktuelt å flytte helikoptertreningen til Rygge?

– Jeg kan ikke gå inn den type spørsmål nå, sier Sanner.

Ordfører Sjøvold er optimistisk og håper de blir hørt.

– Jeg tror man tar hensyn til innbyggere og barn. Vi har tro på at vi kan vinne frem med det.

Taraldrud

HER SKAL DET LIGGE: Det nye beredskapssenteret for politiet skal ligge på Taraldrud. Midt imellom E6 og skogen. På andre siden av skogen ligger det flere skoler og barnehager som frykter de må leve med støy fra granater, skytevåpen og helikoptre.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix