Fredet hai havner på svenske fat

Rekefisker Morten Aleksandersen på Hvaler fikk en fredet, 200 kilo stor håbrann i trålen i går. Siden haien var død da den ble trukket opp, var han pliktig til å lande fangsten.

Håbrann i trålen

Rekefisker Morten Aleksandersen på Hvaler fikk en håbrann i trålen på torsdag.

Foto: Mona Aleksandersen

Nå havner håbrannen trolig på svenske restauranttallerkener.

– Det er jo en delikatesse, men siden den er rødlistet og fredet, er den ikke lett omsettelig. Det er en vare markedet ikke er vant til, sier daglig leder Kurt Allan Hansen ved Fjordfisk i Utgårdskilen på Hvaler.

Han fikk fisken inn i går, og har allerede overlatt den til en svensk grossist i kommisjon.

Tidligere var det kommersielt fiske på håbrann. Den gangen kostet håbrann flere hundre kroner kiloen.

Ikke veldig uvanlig

Håbrann er en haiart som hører hjemme i våre farvann. Selv om den er utrydningstruet, er den ikke veldig uvanlig her. Men det er sjelden de havner i en reketrål.

– Fisken var død da trålen ble trukket opp. Da har fiskeren leveringsplikt og vi har mottaksplikt. Så må vi sørge for å dokumentere hva som har skjedd, slik at den kan omsettes legalt, forklarer Hansen.

Håbrann beiter på makrell. Det er en god del makrell i fjorden nå, og det har ført til at det er en del håbrann her.

Havner i Sverige

Håbrann halvtotal

Den nær 200 kilo tunge haien endte i en reketrål.

Foto: Mona Aleksandersen

Fjordfisk har overlatt fisken til en svensk grossist, som har tatt den i kommisjon. Nå blir den slaktet og stykket opp. Hansen regner med at den vil bli fordelt på flere kjøpere, sannsynligvis restauranter.

– Kelnerne må forklare at dette er en sjelden mulighet til å smake en delikatesse som nesten aldri er å finne på menyen noe sted i Europa. De må forklare hvordan en fredet fisk kan tilbys slik, sier Hansen.

Håbrann skal smake som kalvekjøtt.

Vil ikke bade med den

– Er håbrann ufarlig? Den ser ikke pen ut?

– Jeg ville ikke bade dersom det svømte en gjeng sånne rundt beina på meg. Det har aldri vært rapportert at den har skadet mennesker, men den er jo et skikkelig rovdyr. Den har tannsett som en hvithai, sier Hansen.