Hopp til innhold

Forsvarsansatt siktet: – Kjørte bort flere containere med våpen

Politiet har beslaglagt store mengder våpen fra en mann i Rakkestad i Østfold. Mannen skal ha forsynt seg av våpen fra arbeidsplassen i Forsvaret.

Forsvarsansatt siktet for underslag av våpen

Forsvaret og politiet har jobbet med å sikre våpenbeslaget fra mannens eiendom i flere dager.

Foto: Privat

Politiet har beslaglagt store mengder våpen og eksplosiver fra en forsvarsansatt mann. Ifølge forsvareren har det blitt kjørt bort flere containere fra huset hans i Østfold.

Mannen, som har vært ansatt i Forsvaret i mange år, er siktet for grovt underslag etter at han skal ha forsynt seg av våpen fra arbeidsplassen.

Forsvarsansatt siktet for underslag av våpen

Ifølge mannens forsvarer har det blitt kjørt bort flere containere med beslag.

Foto: Privat

Etter det NRK kjenner til skal det dreie seg om våpen som har vært klargjort for destruksjon.

Både politiet og Forsvaret aksjonerte mot boligen hans torsdag, og har brukt hele helgen på å gå gjennom boligen for å sikre beslagene, forteller politiadvokat Hans-Petter Aasen i Sør-Øst politidistrikt.

– Politiet har brukt mye tid og ressurser på å ta beslag i både våpen, ammunisjon og andre eksplosiver. Dette er snakk om svært tidkrevende arbeid, sier Aasen til NRK.

Mannen ble løslatt på fredag etter to avhør og et døgn på glattcelle.

– Han har gitt en forklaring som virker troverdig og har blitt løslatt. Han fikk lov til å flytte hjem igjen på mandag, forteller mannens forsvarer Harald Otterstad, som videre opplyser at mannen nekter straffskyld for siktelsen om grovt underslag.

Harald Otterstad om Grålum-mistenkte

Advokat Harald Otterstad er oppnevnt som forsvarer for den siktede mannen.

Foto: Sebastian Nordli / NRK

Flere containere med beslag

Ifølge advokaten er den forsvarsansatte en svært våpeninteressert mann, som har oppbevart flere våpen og en del ammunisjon i et eget våpenrom hjemme i huset.

– Et slikt våpenrom må bestå av blant annet 20 centimeter Leca-blokker i veggene og en jerndør. Det kan være at det er regler for oppbevaring som kan være brutt. Det har blitt gjort store beslag og det har blitt kjørt bort flere containere fra tomten hans. Vi har spurt om en fullstendig oversikt over beslagene, forteller Otterstad.

Politiet ønsker foreløpig ikke å kommentere omfanget av beslaget.

– Vi er fremdeles tidlig i etterforskningen og kan foreløpig ikke kommentere omfanget. Vi jobber nå med å undersøke både opphavet til våpnene, beslagets karakter og beskaffenhet, sier politiadvokat Aasen.

Stort våpenprosjekt

Politiinspektør Skule Worpvik i Sør-Øst Politidistrikt sa lørdag til VG at beslaget inneholder både skarpt og plombert materiell, og at det er stort skadepotensial i beslaget.

Han forteller at Sør-Øst politidistrikt over lengre tid har jobbet med å avdekke våpen-kriminalitet.

Skule Worpvik

Politiinspektør Skule Worpvik i Sør-Øst politidistrikt sier til VG at mannen er siktet for grovt underslag.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Vi har jobbet med et prosjekt knyttet til våpen i to år og har hatt saker i store deler av landet. Denne saken dukket opp i det prosjektet, sier politiinspektør Skule Worpvik i Sør-Øst Politidistrikt til avisen.

Forsvarets logistikkorganisasjon opplyste i fjor at 6.439 våpen var registrert som tapt av Forsvaret.

Kommunikasjonsrådgiver Roar Wold i Forsvarets logistikkorganisasjon ønsker imidlertid ikke å kommentere saken.

– Det er politiet som etterforsker saken og som må uttale seg, sier Wold til VG.