Legger frem flyktningforslag i dag

Ti hjelpeorganisasjoner og den norske kirke skal i dag fortelle politikerne hva Norge kan gjøre mer og bedre i den dramatiske flyktningsituasjonen.

Syriske flyktninger i Sanliurfa

HJELP: Ti norske hjelpeorganisasjoner legger i dag frem et forlag til hvordan Norge kan hjelpe flyktninger både i landet og utenlands.

Foto: BULENT KILIC / Afp

– Vi kommer til å komme med noen konkrete punkter om hva Norge kan gjøre i sine nærområder, i Syria, i nabolandene og i Europa, sier Pål Nesse, seniorrådgiver i Flyktninghjelpen.

Han representerer en av de ti organisasjonene som onsdag legger frem forslag til hva Norge bør gjøre for flyktninger.

Tror politikerne vil lytte

Nesse sier til NRK at de nå vil bruke folks godvilje de siste ukene til å påvirke politikerne.

Pål Nesse, Flyktninghjelpen

GODVILJE: Pål Nesse i Flyktninghjelpen mener det er viktig å påvirke politikerne nå som nordmenn viser så stort engasjement.

Foto: Flyktninghjelpen

– Vi skal prøve å flytte på politikken og bruke den godviljen mange nordmenn har. Vi ser at det er et ønske om å gjøre enda mer hjemme. Det er en utrolig driv som har tatt seg veldig opp. Hos oss i Flyktninghjelpen har vi ikke sett noe slikt noen gang tidligere.

Han får støtte av Ann-Magrit Austenå, generalsekretær NOAS (Norsk organisasjon for asylsøkere). Hun tror politikerne vil lytte til det de har å si i dag.

– Når vi ser at slike spontanorganisasjoner som Refugees Welcome to Norway har over 80.000 medlemmer, så er det noe en hver oppegående politiker vil merke seg. Også vi i NOAS merker en stor pågang hver eneste dag.

– Kan du si hvilke forslag dere vil legge frem?

– Nei, det kan jeg ikke, sier hun til NRK.

– Er ikke bekymret

De håper begge å få debatten over på et mer humanitært spor.

Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i NOAS

IKKE BEKYMRET: Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i NOAS, mener Norge er rustet til å ta imot flyktninger.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Det er litt forskjell i synet på flyktningsituasjonen om hva som er viktigst, hvilke verdier vi bør legge til grunn og hva som bør gjøres.

Selv mener han at verden nå er i en helt spesiell situasjon, og at man bør hjelpe deretter.

– Vi er ikke så bekymret som andre for at det kommer noen tusen hit.

Austenå mener debatten til tider er trist.

– Det er en veldig bekymring for at vi har et svakt og lite samfunn med en kultur som ikke er slitesterk nok til å ta imot noen tusen fra en av de verste krigene etter andre verdenskrig. At det skal rokke ved fundamentet vi er bygget på. Det tror ikke vi.