– Det eneste som mangler er flere kvinner

Grenserittgeneral Thor Fagereng ønsker flere kvinnelige deltagere. Tusenvis av syklister i alle klasser sto klare på startsstreken i dag.

Grenserittet 2013

De er i undertall, kvinnene som har meldt seg på grenserittet.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen / NRK

– Nervøse som få! Men klare, det er vi, sier Thorunn Nordskaug med startnummer 520.

Hun har med både venner og familie til grenserittet i helgen.

– Det var broren min som syntes jeg burde bli litt sprekere. Så jeg fikser banketten i morgen da han skal sykle, og så får jeg sykle i dag, sier Nordskaug.

Folkefest

Thor Fagereng, sjef Grenserittet

Thor Fagereng, sjef for Grenserittet

Foto: Henrik Bjørnstad Skolt/NRK

I dag gikk årets grenseritt av stabelen. Det startet med Grenseløpet MIDT, som er halve distansen, for de som synes 80 kilometer på sykkel i skogen bli litt i lengste laget.

– Når man starter et sånt ritt, har man lett for å tenke på den "hard core" syklisten. Det er en del av dem, men det er så mange andre. Her er det alle årsklasser og alle vektklasser, sier grenserittgeneral Thor Fagereng.

Det er femtende gang sykkelløpet fra Strømstad til Halden arrangeres. Arrangementet har vokst til å bli et av Norge og Sveriges største terrengsykkelritt.

– Det har vært en drøm egentlig. Da jeg kom på idéen, tenkte jeg vi skal nå 3000-5000 deltagere. Det så jeg på som et "hårete" mål, sier Fagerenge.

Nå har grenserittet 7500 deltagere. I tillegg kommer mer enn 1000 funksjonærer og familie og venner som heier fram deltagerne.

– Det har blitt en mye større folkefest enn jeg hadde trodd. Folk tar med familien. Hver person har i snitt med seg en person ekstra hit. Det betyr minst 15 000 personer på plassen her i morgen, sier Fagereng.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

grenserittet 2013
Foto: Mathias Lunde Kristoffersen / NRK

Flest menn

Og blant de som tar med familie og venner, er skibrødrene Anders og Jørgen Aukland og Thomas Alsgaard.

Men i løypene og på ranking-rittet i dag var det stor overvekt av menn.

– Det kommer sikkert flere etterhvert. I morgen blir det mange damer, tror Mona Ståhl Pettersen.

Hun er en av kvinnene som er klare for å sykle ranking-renn, slik at hun får en bedre startposisjon i morgen.

– Det er vel flest menn i førtiårskrisa som melder seg på da, tror en av de andre på startstreken.

For blant de påmeldte er ikke mer enn 15 prosent kvinner.

– Jeg vil ha med mer damer. Vi har greid å øke andelen syklende kvinner her, men de burde vært dobbelt så mange, sier grenserittgeneral Fagereng.

Fra rullestol til grenserittet

Petter Auren ble nesten knust i en trafikkulykke for to år siden. Han hadde aldri trodd han skulle sykle igjen, men i morgen sykler han Grenserittet.

Se historien her:

For to år siden ble han nesten knust i en trafikkulykke. I morgen sykler han Grenserittet. Mottoet hans er: Aldri gi opp.