NRK Meny
Normal

Tester amatørsyklister for doping

Juksing blant amatørsyklister har de siste årene fått stadig mer oppmerksomhet, også på Grenserittet.

Thor Fagereng, sjef Grenserittet

Sjef for Grenserittet, Thor Fagereng, samarbeider tett med Antidoping Norge.

Foto: Henrik Bjørnstad Skolt/NRK

– Det har jo vært visst lenge at det spesielt i styrkemiljøer har blitt brukt en del ulovligheter. Treningssentre overtar mye av det som idrettslag hadde tidligere, og der er det mer rom for at du kan drive med dine egne små kjemiske eksperimenter, sier Thor Fagereng, sjef for Grenserittet.

Han sier at det lenge har vært kjent at doping også forekommer på mosjonsarrangement som Grenserittet. De har derfor startet et samarbeid med Antidoping Norge.

– Vi har innledet et samarbeid med Antidoping Norge, og vi har hatt dopingkontroller her uanmeldt.

Mer prestisje å vinne mosjonsarrangement

Kommunikasjonsleder i Antidoping Norge, Halvor Byfuglien, mener det har blitt mer prestisjefylt å vinne mosjonsarrangement som Grenserittet.

– Dopingbruk i idretten er tett knyttet til økt prestisje, og vi har de senere årene sett en økt prestisje i mosjonsarrangement. Da kan det hende at noen dessverre kan ty til en fristelse og ta en snarvei for å slå naboen, kompisen eller kollegaen, forklarer Byfuglien.

Halvor Byfuglien

Halvor Byfuglien i Antidoping Norge mener det er naivt å tro at det ikke forekommer doping på breddearrangementer i Norge.

Foto: Antidoping Norge

Det er umulig å svare på hvor mange som doper seg i mosjonsarrangement, men Byfuglien mener det er naivt å tro at det ikke skjer. Antidoping Norge vil ikke si om de deltar på årets Grenseritt eller ei, for kontrollene skal skje uanmeldt.

Fjorårets vinner utestengt

For bare en drøy måned siden ble fjorårets kvinnelige vinner av Grenserittet, Nina Gässler, utestengt i to år på grunn av en positiv dopingprøve hun avla omtrent tre uker før hun vant Grenserittet.

Gässler ble frikjent for bruk av doping, men ble utestengt på grunn av uaktsomhet etter bruk av kosttilskudd. Fagereng mener denne hendelsen var en oppvekker.

– Det er en indikasjon på at det også foregår doping i breddearrangementene. Det er nok en del som opererer i gråsonen når det gjelder bruk av kosttilskudd, sier han.

Les også:

Seedingritt til Birken

Grenserittet er seedingritt til Birkebeinerrittet som betyr at plasseringen du får i Grenserittet avgjør hvilken plassering du starter på i Birken. Det kan påvirke dopingbruken tror Byfuglien.

– Sånne ting spiller alltid inn. Det er noe av det vi gjør hver dag, en risikovurdering av hvem som skal testes og når i toppidretten, og det er en del av de samme mekanismene som slår inn i mosjonsarrangementene også, sier Byfuglien.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Fant brygge

    Politibåten fant en flytebrygge drivende i Kjøkøysundet i Fredrikstad i går kveld. Bryggen taues til Tangen brygge, og fortøyes der.

  • Venter på bergingsbil

    Vegtrafikksentralen øst melder at det er ventetid for bergingsbil som kan få bort et vogntog som stenger for Oslofjordtunnelen i retning Drøbak. Det er uvisst hvor lenge tunnelen blir stengt.