Fjellklatrer: – Alltid egen sikkerhet i første omgang

Klokken seks i går kveld gikk alarmtelefonen. Tre kvinnelige klatrere hadde satt seg fast i Skogshornsveggen i Hemsedal.

Skogshorn

Skogshorn rager 1.728 meter over havet og ligger i Hemsedal kommune. Fjellet er et populært mål for både fotturister og klatrere.

Foto: Sandra Lappegard / Den Norske Turistforening

Med bare tre til fire grader i lufta, løse steinmasser og bekende mørke ble gårsdagens redningsoppdrag på Skogshorn en krevende jobb.

Seks personer fra den alpine redningsgruppa deltok i aksjonen, mens syv personer fra Røde Kors fungerte som bakkemannskaper.

Krevende jobb

Per Ola Seim

Per Ola Seim i Langfjella alpine redningsgruppe.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

– Alt i alt tror jeg det var 350–400 meter med tau som vi måtte benytte oss av for å komme ned. Det sier en av redningsmennene, Per Ola Seim i Langfjella alpine redningsgruppe.

Redningsgruppen landet med helikopter på toppen, før de måtte rappellere ned Skogshornsveggen. På veien plukket de opp de tre kvinnelige klatrerne og firte seg ned sammen med dem.

Populært turmål

Skogshorn er et populært mål for både fotturister og klatrere.

– Kvinnene hadde tirsdag satt seg en rute som var innenfor ferdighetene. De kom litt ut av kurs og inn i et mer krevende område, sier politibetjent ved Ål lensmannskontor, Arnstein Skaar.

– En av de skumle greiene er løst fjell. Man har som regel en grov skisseplan når man starter, også må du som regel legge litt nye planer underveis. Når det er mørkt og så mye løst fjell er det ekstra krevende, sier Seim i den alpine redningsgruppa.

Han avslutter med å fortelle at man alltid må sette sin egen sikkerhet i første omgang.