Feilsortering av sexleketøy skaper søppeltrøbbel

Daglig finner renovasjonsarbeidere sexleketøy i restavfallet som skaper problemer for søppelsorteringen. Nå starter Romerike avfallsforedling en kampanje for å få folk til å kildesortere blant annet dildoer og vibratorer.

Produksjonsleder Lars Inge Fjellstad holder i en dildo som har blitt feilsortert

LEDNINGSTRØBBEL: Sexleketøyene skaper daglig trøbbel for soteringsanlegget på Skedsmo. Leketøyene har flere ganger stanset hele anlegget. Produksjonsleder Lars Inge Fjellstad forteller at de bruker mye tid hver dag på å rense anlegget.

Foto: Edin Babic / NRK

Dildo på søppeldynga

Dette er bare ett av mange eksempler på feilsortert sexleketøy.

Foto: Edin Babic / NRK

– Vi bruker mye tid hver dag på å rense i anlegget, sier Lars Inge Fjellstad, produksjonsleder ved Romerike avfallsforedling.

Avfallsforedlingen på Romerike mottok i fjor nærmere 1200 tonn elektriske produkter. Likevel skaper sexleketøy med irriterende ledninger daglig krøll i systemet.

Selv om sorteringsanlegget på Skedsmo er et av Europas mest moderne, har voksenleketøyene i flere tilfeller stoppet hele anlegget.

– De er nok flaue. De synes det er pinlig å gå hit og levere det på en avfallsstasjon. Da er det lettere å kaste det i søpla, sier Beate Langset, avdelingsdirektør i Romerike avfallsforedling IKS.

Hvor skal man kildesortere det?

På gata er forvirringen stor. Folk vet rett og slett ikke hvor de skal gjøre av de ødelagte eller velbrukte sexleketøyene.

– Jeg vet ikke. Skal man kildesortere det? Hvor skal man kildesortere det – i plast eller metall? spør Marie Braathen Sælen.

Anna Braathen Sælen innrømmer at det kan bli ganske så flaut å gå i butikken med leketøyet.

– Hvis jeg skulle tatt det til der man levere elektronikk hadde jeg dyttet det inn i en mikrobølgeovn eller skjult det godt, sier hun og ler.

Leier kinosal

Beate Langset holder i en vibrator som har blitt kildesortert.

Avdelingsdirektør i Romerike avfallsfordeling IKS, Beate Langset.

Foto: Edin babic / NRK

Folk er kanskje forvirret og sjenert, men det er ikke vanskeligere enn å levere utstyret tilbake til leverandøren du kjøpte varen hos. Blant annet har erotikkjeden Kondomeriket en egen avfallsordning der kundene kan levere tilbake leketøyene.

Men på grunn av folks stadige sorteringsforvirring har Romerike avfallsforedling sett seg nødt til å sette i gang en kampanje for å få folk til å kildesortere elektrisk leketøy, som dildoer og vibratorer.

Avfallsforedling på Romerike har derfor leid en kinosal på Lillestrøm hvor de i forkant av premieren på den mye omtalte filmen «Fifty shades of Grey» skal informere folk om hvordan sexleketøy skal kastes.

Avdelingsdirektør Beate Langset gleder seg til stuntet.

– Vi tror noen blir flaue, men synes det er gøy at vi bruker humor på en alvorlig sak. Det er sånne ting som slår an, sier Langset.