Får ikke mer penger til VM-fest

Skiskytter-VM må gjøre om planene for folkefesten i sentrum. Byrådet har sagt endelig nei til de fem millionene arrangøren ba om.

Medaljesermoni - ski-VM

FOLKEFEST I SENTRUM: Det er bilder som dette arrangørene av skiskytter-VM håper på. Dette er fra en medaljesermoni på Universitetsplassen under ski-VM i 2011.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

– Nå må vi realisere plan B, sier Per Bergerud, administrerende direktør for skiskytter-VM.

Per Bergerud

MÅ SLANKE FESTEN: VM-direktør Per Bergerud sier de må justere arrangementet.

Foto: Fredrik Buer / NRK

Under VM blir det åpningsseremoni, medaljeutdeling og konserter på Universitetsplassen og i Spikersuppa i Oslo sentrum. Men planene må slankes.

Byrådet har nemlig sagt endelig nei til fem millioner kroner VM-arrangørene ba om til folkefesten i sentrum. Det forrige byrådet bevilget pengene, men de rødgrønne trakk støtten tilbake. Etter møter mellom arrangøren og kommunen fastholder byrådet vedtaket. I stedet garanterer kommunen for inntil fem millioner kroner dersom folkefesten går med underskudd.

– Vi ser på dette som et brudd på en avtale som har vært der hele tiden, sier Bergerud om byrådets beslutning. Han lover likevel 11 dager med medaljeseremonier, konserter og morsomme aktiviteter for både store og små.

– Vi må justere på musikk- og kulturprogrammet og de tekniske installasjonene, som gjør at vi kutter noe av kostnadene, sier Bergerud.

– Men vi skal likevel gjennomføre et veldig bra arrangement i sentrum, lover han.

– Skader turismen

Gruppeleder for Høyre i Oslo bystyre, Eirik Lae Solberg, synes det er uheldig at arrangøren ikke får pengene.

Eirik Lae Solberg

SYND FOR VM: Høyres Eirik Lae Solberg synes det er synd at VM må legge om festplanene.

Foto: Nina Didriksen / NRK

– Når folkefesten blir nedskalert, går vi glipp av muligheten til å vise frem Oslo og Norge, sier Solberg.

– VM er en gyllen anledning til å markedsføre Oslo som vinterhovedstaden. Det er viktig for byen og næringslivet å tiltrekke seg turister, virkningen kan vare i mange år etterpå, mener Solberg.

Gitt garanti

robert steen

UENIG: Finansbyråd Robert Steen er ikke enige i at byrådet har kuttet støtten.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Finansbyråd Robert Steen (Ap) avviser at byrådet har kuttet støtten til skiskytter-VM. Han sier at VM er et samarbeid mellom arrangøren og Oslo som vertskapskommune, der kommunen blant annet har oppgradert Holmenkollen-anleggene for 178 millioner.

– På toppen av det sa vi i budsjettbehandlingene for 2016 at vi ville gi dem en ytterligere garanti på fem millioner kroner, skulle skiskytter-VM komme i økonomiske problemer, sier Steen.

– Men både VM-arrangøren og opposisjonen mener dere har redusert deres budsjetter til festen med fem millioner kroner. Hva har du å si til det?

– Nei, det er ikke min oppfatning, sier finansbyråden.

– Vi har gitt 233 millioner kroner i økonomisk støtte til et fantastisk skiskytter-VM, sier Steen.

Godt billettsalg

Hovedarrangementet i Holmenkollen påvirkes ikke av kommunens beslutning, ifølge arrangøren.

VM i skiskyting starter onsdag 2. mars. Mesterskapet har 11 øvelser over 8 konkurransedager. Det er allerede solgt nesten 80 000 billetter til konkurransene i Holmenkollen. Det koster 100 millioner kroner å arrangere VM. Mesterskapet er finansiert ved salg av medierettigheter, sponsorinntekter, billettinntekter og kommunal støtte.