Far dømt til åtte års fengsel for grov spedbarnsvold

En far er i Oslo tingrett dømt til åtte års fengsel for å ha påført sin fire uker gamle datter livstruende skader i januar i år. Mor er dømt til ti måneders fengsel, hvorav fire av månedene er betinget.

Påtalemyndigheten, med aktor Irlin Irgens til høyre

PÅTALEMYNDIGHETEN: Bistandsadvokat Brit Kjelleberg (til venstre) og aktor Irlin Irgens første dag i Oslo tingrett i slutten av august.

Foto: Andreas de Brito Jonassen / NRK

Aktor, Irlin Irgens, mente den 31 år gamle faren burde dømmes til ni år i fengsel, for å ha påført sin fire uker gamle datter livstruende skader.

Thomas Randby

Advokat Thomas Randby er farens forsvarer.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Nå er han dømt til åtte års fengsel for handlingene.

Mannen skal ifølge dommen ha ristet og/eller slått sin datter flere ganger i hodet morgenen 5. januar i år på Sagene i Oslo. Volden påførte henne blant annet kragebensbrudd, kraniebrudd og omfattende hjerneskader.

Farens forsvarer, advokat Thomas Randby, sier at mannen anker straffen.

– Min klient er svært skuffet og uenig i rettens bevisvurdering, sier Randby.

Bistandsadvokat Brit Kjelleberg sier jenta vil være totalt pleietrengende resten av livet som følge av volden. Jenta, som blant annet er blitt blind, er nå under barnevernets omsorg.

Nektet straffskyld

Hilde Marie Ims

Forsvarer for moren er advokat Hilde Marie Ims.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

I retten har faren nektet straffskyld og forklart at skadene skyldtes et uhell, da han traff jenta i hodet med albuen sin da de sov sammen.

Jentas 24 år gamle mor var også tiltalt i saken, men har hele tiden nektet straffskyld. Moren var ikke tiltalt for vold, men for å ha unnlatt å gi datteren øyeblikkelig hjelp.

Hun er nå dømt til ti måneders fengsel, i tråd med påstanden som aktor nedla i starten av saken. Fire av månedene er betinget.

Morens forsvarer, Hilde Marie Ims, sier til VG de ennå ikke har bestemt om de vil anke saken.

Erstatning

Bistandsadvokat Brit Kjelleberg, som representerer barnet, fremmet i begynnelsen av saken erstatningskrav på 10,1 millioner kroner.

I tillegg la hun ned påstand om 4-500 000 kroner i oppreisning.

Begge kravene har blitt etterkommet av tingretten, som tilkjenner barnet 11,1 millioner kroner i erstatning og 500 000 kroner i oppreisning.

Far er dømt til å betale 10,1 milloner i erstatning og 400 000 i oppreisning. Moren er dømt til å betale det resterende beløpet.

– Det er en riktig dom. Erstatningen er veldig viktig for å sikre at denne jenta får et så godt og verdig liv som mulig, sier bistandsadvokat Kjelleberg.

Hun er ikke overrasket over anken fra den dømte faren.

– Tingrettens dom og begrunnelse er grundig, så jeg tror sannsynligheten for å beholde erstatningen i en eventuell ankesak er stor.

Oppsøkte lege etter halvannet døgn

Den dagen jenta ble skadet, var moren ute et ærend. Hun forklarte i retten at hun la merke til at datteren hadde hevelser rundt venstre øye da hun kom hjem, og ble forklart hva som hadde skjedd av faren.

Da babyen ikke ville ta til seg næring, ble moren bekymret. Likevel gikk det halvannet døgn før hun fikk overtalt faren til å dra til legevakten. Moren har forklart at hun var redd for faren til barnet.

Oslo legevakt

OSLO LEGEVAKT: Da foreldrene i januar tok den lille jenta med til legevakten, var hun så alvorlig skadet at hun ble sendt rett til Ullevål sykehus.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix