Hopp til innhold

Et tilfeldig legebesøk reddet livet til Jul (77)

Norsk forening for allmennmedisin fraråder friske folk å dra til legen for å sjekke helsa. For Jul Hamlot ble derimot en tilfeldig helsekontroll redningen.

Jul Hamlot

Jul Hamlot (77) følte seg helt frisk, men tok en tur til legen da han passerte 50 år for en sjekk. Der fikk han påvist kreft.

Foto: Tuva Skei Tønset / NRK

– Jeg trodde jeg var helt frisk, og så plutselig fikk jeg beskjed om at jeg hadde prostatakreft, sier Jul Hamlot fra Drammen.

Da Hamlot var i midten av femtiårene tenkte han at det var på høy tid å ta turen til fastlegen for en sjekk. Det til tross for at han ikke merket noe på kroppen.

NFA mener slike helsekontroller ikke har noen hensikt hvis man føler seg frisk og ikke har noen spesielle risikofaktorer, men for Hamlot ble den helt avgjørende.

– Hvis jeg ikke hadde fått påvist kreften tidlig, hadde den spredd seg til hele kroppen og jeg hadde ikke overlevd. Jeg har takket fastlegen min ørten ganger for at han gikk med på å sjekke meg.

Legene fikk satt i gang behandlingen raskt, og opererte bort den aggressive kreften. Etter en stund var Hamlot helt frisk.

Legesjekk

To uker etter at Jul Hamlot besøkte fastlegen, fikk han en telefon om at prøvene viste at han hadde prostatakreft.

Foto: Azad Razaei / NRK

Avdekker mye sykdom

Tirsdag skrev NRK om at stadig flere drar til legen for å få en bekreftelse på at de er friske. Forskning viser derimot at man ikke finner mer sykdom ved å ta slike helsesjekker.

Likevel er det mange som mener at disse kontrollene er med på å redde liv.

– For noen få er det på høy tid at de kommer. De går rundt som tikkende bomber, og det er veldig nødvendig med en legesjekk, sier Johan Edvard Tellum, allmennlege ved Aleris og legger til:

– For andre er det fullstendig unødvendig, og det er de yngre som ikke har noen plager. Men mange vil kunne ha nytte av en sjekk hos legen for å gå gjennom egen helsetilstand.

Johan Edvard Tellum

Aleris mener det kan være nødvendig med en privat legesjekk for mange. Noen kan gå rundt som tikkende bomber.

Foto: Aleris

Det private helseforetaket tilbyr helsesjekker for folk flest. Tellum forteller at de har avdekket mye sykdom som ellers ikke ville blitt oppdaget så tidlig.

– Vi finner blant annet atrieflimmer som folk ikke har merket selv, livmorhalskreft, prostatakreft og diabetes, sier Tellum.

Han legger til at Aleris vil ha et tilbud for folk som sitter med spørsmål, og som ønsker å utelukke at det feiler dem noe.

– Vi vil ikke gjøre folk bekymret. De skal ha et reflektert forhold til egen helse og tenke gjennom om de er i risikosonen.

Det tas blodprøve fra en person på besøk hos fastlegen

Stadig flere friske folk går til legen for å forsikre seg om at det ikke feiler dem noe.

Foto: Azad Razaei / NRK

– Friske folk trenger ikke en sjekk

Styremedlem i NFA og spesialist i allmennmedisin, Ståle Onsgård Sagabråten, vil ikke oppfordre personer uten symptomer til å oppsøke lege.

– Vi prøver å understreke at det kun er folk som merker en uforståelig forandring som skal oppsøke lege. Ikke de som føler seg friske, sier Sagabråten.

Ståle Onsgård, allmennlege

Ståle Onsgård Sagabråten er spesialist i allmennmedisin. Han vil fraråde friske folk å gå til legen, med mindre de har anlegg for en sykdom.

Foto: Privat

Han presiserer at dette ikke gjelder de nasjonale screeningprogrammene, som sjekk av brystkreft og livmorhalskreft.

Sett bort ifra disse, finnes det likevel unntak til regelen om at friske folk ikke trenger helsekontroll, opplyser Sagabråten.

– Personer med anlegg for ulike sykdommer er i en annen risikosone. De som vet om sykdom i familien vil vi gjerne komme i kontakt med og sjekke tidlig.

Etter at Jul Hamlot ble frisk, fant han ut at han tilhører nettopp denne risikogruppen.

– Den krefttypen er ikke helt ukjent i familien. Det er ganske mange mannlige familiemedlemmer som har vært i samme situasjon.