Hopp til innhold

– Kong Haralds periode har vært atskillig mer utfordrende

Kong Harald har hatt en mer krevende kongegjerning enn kong Olav, mener kongebiograf Tor Bomann-Larsen. Innvandring og et nytt Norge har vært en stor utfordring som kong Olav ikke hadde.

Kong Harald

Tor Bomann-Larsen mener kong Harald har blitt satt på veldig forskjellige prøver sammenlignet med sin far og sin farfar.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Tor Bomann-Larsen

Tor Bomann-Larsen har skrevet syv bøker om det norske kongehuset etter 1905.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

– Kong Haakon hadde jo dramatiske utfordringer med flere verdenskriger og revolusjoner omkring ham. Så har vi kong Olav som hadde en veldig dramatisk start, men egentlig en relativt stabil periode i det norske samfunn, sier kongebiograf Tor Bomann-Larsen før han legger til:

– Mens kong Haralds periode har vært atskillig mer utfordrende. En mye mer urolig tid hvor Norge har blitt gjenstand for en sterk innvandring for eksempel. Som til en viss grad setter det nasjonale fellesskapet på prøve.

Han mener kongen har fungert som «overbygning» for det norske folk i viktige spørsmål.

– Hva skal Norge være? Er Norge gjenkjennelig? Vi er oss selv, vi er bare enda mer sammensatt, forklarer Bomann-Larsen.

Samlende

De fleste har fått med seg kong Haralds tale fra hagefesten i fjor høst. En tale som også fikk internasjonal oppmerksomhet.

Kongens tale på hagefesten i Dronningparken

Når NRK spør folk på gata om hva kong Harald betyr for Norge er ordet «samlende» ett av ordene som oftest går igjen.

– Han er en samlende figur. Jeg har fått mer og mer respekt for kongen med årene. Han har gått foran. Å ta over etter kong Olav var nok ikke en enkel sak, sier en av dem vi spør på gata i Drammen.

Beskjeden

Kong Olav

Forfatter Tor Bomann-Larsen mener kong Olav fikk en dramatisk start på sin kongegjerning, men at han regjerte i en relativt stabil periode i Norge.

Foto: Erik Thorberg, Thorberg, Erik

Tor Bomann-Larsen er selve kongebiografen. Han har gitt ut sju bøker om det norske kongehuset etter 1905, og han har en klar oppfatning av hvilke personlighetstrekk som har vært fordelaktige for Kong Harald.

– Jeg tror han er en beskjeden mann på egne vegne. Det tror jeg har vært en stor fordel fordi det er en egenskap nordmenn verdsetter. Det ligger så mye pomp og prakt i kongerollen at den kler best en monark som er på egne vegne beskjeden, sier Bomann-Larsen.

Han mener også at en konge kler å bli eldre, og at alle konger blir mer populære jo lenger de regjerer.

– Det er jo selvsagt fordi folket venner seg til dem og verdsetter dem, men sikkert også fordi kongen selv føler seg tryggere og mer avslappet, forklarer Bomann-Larsen.

Kongehuset står sterkt

Barna i Danvik Barnehage i Drammen syntes det er fint å ha en konge.

Nå viser en ny undersøkelse at åtte av ti vil beholde kongehuset. Størst oppslutning blant de unge. Forfatteren tror det er uroligheter i verden som gjør at monarkiet står så sterkt.

– Når man føler utrygghet i verdenssituasjonen så vil man gjerne ha det stabilt her hjemme. Og da er jo monarkiet en garantist for i hvert fall nasjonal stabilitet, sier Bomann-Larsen.