Hopp til innhold

En firedel er godkjent

Politikerne har lovet omkamp om høyhusene i Bjørvika. Men en firedel av Barcode-rekken er allerede godkjent.

Bjørvika sett fra fjorden
Foto: Illustrasjon: Placebo Effects AS

Mens stadig flere slutter seg til kampen mot høyhusene i Bjørvika, står utbyggeren OSU klar til å bygge på en fjerdedel av tomten.

32 000 underskrifter og høylytte protester har fått politikerne til å revurdere byggeplanene i Bjørvika. Flere partier har lovet at Bjørvika-planene skal gåes gjennom bit for bit for finne ut hvor planene kan forbedres uten at hele utbyggingen blir veltet.

- Vi vil gjerne ta det med i den videre vurderingen, og vi kommer nå til å tilskrive bystyret for å se på hvilket handlingsrom vi har. Vi vil se på antall kvadratmetre i Bjørvika, sa Høyres gruppeleder Bård Folke Fredriksen til Østlandssendingen i slutten av januar.

Det få har vært klar over, er at den første delen av tomten allerede er godkjent og klar for utbygging, skriver Aften.

Klart for bygg med 22 etasjer

Utbyggeren er allerede snart ferdig med det første bygget og kan bygge til sammen 48 000 kvadratmeter fordelt på fire bygg med opptil 22 etasjer.

- Vi skal lage noe veldig skikkelig og diskuterer detaljene i de neste byggene med Plan- og bygningsetaten. Den diskusjonen tar vi med etaten, ikke med tilfeldige mennesker i byen, sier Paul Lødøen i OSU til Aften.

Han bekrefter at de forholder seg til den vedtatte planen.

Vala Bjørnson, som står bak underskriftsaksjonen mot høyhusene, sier til Aften at hun føler seg lurt.

- Vi har fått inntrykk av at politikerne har tatt protestene på alvor og vil se på andre løsninger. Så er de tvert imot i ferd med å snikinnføre det de sier de er mot, på en fjerdedel av tomtene, sier hun.

- Bør ta timeout

Bjørnson får støtte fra SVs Knut Even Lindsjørn. Han har tidligere sagt til Østlandssendingen at han mente det var realistisk å endre planene selv om det for lengst var laget avtaler med utbyggere.

- De møtene vi nå har hatt med utbyggerne og kommunens folk som kan avtaleverket, har vist at det er et betydelig handlingsrom som bystyret har, sa han i slutten av januar.

- Det første bygget har ikke imponert mange. Det er veldig uheldig hvis vi ikke tar en timeout på den tomten, sier han nå til Aften.

Byråd Merete Agerbak-Jensen mener det er uaktuelt.

- Denne tomten har vært gjennom alle formelle faser og blir svært vanskelig å reversere, sier hun.