Hopp til innhold

Eksplosjon av tilgang på syntetisk cannabis – politi sendes på kurs

Tilgangen til syntetisk cannabis har eksplodert på Internett, og mange av brukerne er norsk ungdom. Nå sendes narkotikapolitiet på kurs for å lære mer om de syntetiske stoffene.

Rune Bakkeli

Stort utvalg av syntetisk stoff på nettet.

Foto: Caroline Enge / NRK

I praksis gir syntetisk cannabis en hasjliknende rus, og effekten kan være opp mot hundre ganger sterkere enn vanlig hasj. Stoffene bestilles og betales enkelt med kredittkort på nettet under dekkbetegnelser som røkelse og badesalt, og blir levert i små mengder.

I 2011 ble det beslaglagt tre millioner brukerdoser her til lands, men narkotikapolitiet sliter med å holde seg oppdatert på utviklingen.

Nå skal de på kurs for å lære mer om de syntetiske stoffene.

Les også:

Eksplosjon på nettet

Rune Bakkeli, leder for narkotikagruppa i Søndre Buskerud politidistrikt søker på syntetisk cannabis på nettet. Tilgangen har eksplodert den senere tiden.

– Her er det side opp og side ned med disse stoffene. JVH018 er et av de stoffene som nå kom inn på narkotikalisten, forteller Bakkeli.

syntetisk cannabis

JVH018 er nå en av stoffene som har kommet inn på narkotikalisten.

Foto: Caroline Enge / NRK

– Det finnes et hav av sider og lenker som kan føre kjøpere eller de som ønsker å kjøpe det til selgere i utlandet, sier Bakkeli.

Ofte ungdom som er brukerne

– Sammenlignet med cannabis får du en mye sterkere rus. Du har også større risiko til å få psykoselignende symptomer. Med andre ord får du de samme effektene som man får med vanlig cannabis, bare at virkningene er sterkere og hyppigere, sier Jørg Mørland, divisjonsdirektør i Folkehelseinstituttet.

I fjor beslagla politi- og tollvesen nærmere 10 kilo av stoffet, noe som tilsvarer rundt 3 millioner brukerdoser. Og brukerne er ofte ungdom, forteller Bakkeli.

syntetisk hasj

I skålen til venstre ligger 100 gram såkalt spice, som er en av betegnelsene på varianter av syntetiske cannabinoider. Til høyre er ti kilo vanlig hasj. I ruseffekt er de to mengdene omtrent like sterke.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

Narkotikapolitiet føler at de ikke klarer å holde trådt med utviklingen, og flere skal nå kurses om de nye stoffene.

– Vi må lære. Vi må på alle måter prøve å komme oss på høyden ved å vite hva vi driver å jobber mot, forteller Bakkeli til NRK.no

Lederen for narkotikagruppa synes det er skremmende at syntetisk cannabis blir stadig mer utbredt.

– Langtidsvirkninger aner vi jo ingenting om. Så jeg må si det er skremmende at så mange ønsker å gjøre disse forsøkene med seg selv som prøvekaniner, sier Rune Bakkeli.