Hopp til innhold

Du kan ha en miljøbombe i hagen uten å vite om det

Flere boligeiere kan ha en oljetank nedgravd i hagen uten å vite det. Det kan få store økonomiske konsekvenser hvis oljen renner ut.

Fjerning av oljetank

Regjeringen har varslet at oljefyring blir forbudt fra 2020. En undersøkelse gjort av Miljødirektoratet viser at det er registrert 300 000 oljetanker i hele landet, men mange er ikke registrert.

Dermed er det mange boligeiere som kan ha en oljetank stående under bakken uten å være klar over det, forteller spesialist på oljetanker og forurensing Jonn Bakke i Ivar Tanum.

– Dessverre er det ofte sånn at det ligger nedgravde oljetanker uten at kjøperen vet om det, særlig for nye folk som kjøper gamle hus. De vet ikke at de har en miljøbombe nedgravd i hagen.

Det er imidlertid ikke så vanskelig å finne ut, forklarer Bakke.

– Ta en tur rundt veggene. Ser du at det kommer opp et par rør langs veggen, et lufterør og et påfyllingsrør, så er det viktig å få undersøkt det. Det er som regel det synlige beviset på at det er en oljetank.

Store konsekvenser

Selv om oljefyring vil bli forbudt, er det ikke påbudt at oljetankene fjernes. Men konsekvensen av å la være kan bli stor.

Jonn Bakke

STORE KONSEKVENSER: Om man lar være å fjerne oljetanken, kan det få store økonomiske konsekvenser, forteller Jonn Bakke.

Foto: Louise Samnøy / NRK

– Det er alltid igjen olje på en tank. Hvis det er hull, blir det forurensing og da kan det få ganske store økonomiske konsekvenser, sier Bakke, og trekker frem skrekkeksempelet med tankbilen som fylte 500 liter olje under en bolig på Tranby i sommer.

Bakke forklarer at de som oppdager at de har en oljetank som har lekket, bør snakke med forsikringsselskapet.

– Bør fjernes

Silje Østerbø i Naturvernforbundet forteller at det alltid er boligeierens ansvar at oljetanken er i betryggende stand. Derfor er det best å fjerne den, mener hun.

– Men hvis den står på et veldig utilgjengelig eller vanskelig sted, må den tømmes og renses, før den stabiliseres med sand eller grus. Det viktigste er at oljen ikke renner ut, sier Østerbø.

Hun anbefaler å ta kontakt med kommunen siden praksisene er litt forskjellig fra sted til sted.

Flere nyheter fra NRK Buskerud