Dømt for grov korrupsjon mot Drammen kommune

DRAMMEN TINGRETT (NRK): To tidligere saksbehandlere i Drammen kommune er dømt til henholdsvis 6 og 3,5 års fengsel for grov korrupsjon.

Drammen Tinghus

Dommen falt i Drammen tingrett onsdag.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Den 59 år gamle kvinnen og hennes 46 år gamle tidligere kollega fikk dommen i Drammen tingrett i dag.

Det er langt strengere enn det aktor la ned påstand om som var fire års fengsel for kvinnen og to år for mannen.

Medaktor, politiadvokat Hans Lyder Haare, sier aktoratet er fornøyd med dommen som er langt strengere enn aktors påstand som var på fire og to års fengsel.

– Det er vanskelig å vite hvor man skal legge seg i en slik sak fordi man ikke har lignende saker i rettspraksisen. Men vi tar denne dommen til etterretning, sier Haare.

Også dømt til å betale tilbake store beløp

Ifølge dommen, har kvinnen tatt imot 1,2 millioner kroner i bestikkelser, mens mannen har tatt imot 115.000 kroner.

Begge er dømt til å betale tilbake dette beløpet. Kvinnen anket på stedet. Mannen ba om betenkningstid.

Se NRK Brennpunkts dokumentar «Under bordet» om korrupsjonssaken:

Politiet brukte forkledninger og videobriller, og la feller for de mistenkte i den store korrupsjonssaken i Drammen. I denne korte dokumentaren får du se unike bilder fra den svært utradisjonelle etterforskningen som fremdeles pågår for fullt.

Politiet henter dokumenter hjemme hos kvinnen under en ransaking for to år siden.

– En riktig dom

Aktoratet korrupsjonssak Drammen

Aktoratet; Hans Lyder Haare fra politiet, og statsadvokat Anne Christine Stoltz Wennersten.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Aktor, statsadvokat Anne Christine Stoltz Wennersten sier til NRK at dette var en riktig dom.

– Den er streng, men riktig. Dette er en viktig dom fordi den kan signalisere at korrupsjon mot offentligheten blir tatt svært alvorlig.

Kvinnens forsvarer Lars Christian Sunde sier dommen er alt for streng. Han sier hun har gjort dette som arkitekt og mener det ikke handler om korrupsjon.

– Skader folks tillit til offentlig forvaltning

I dommen heter det at en slik sak skader allmennhetens tillit til den offentlige forvaltningen og derfor dømmes de to strengt.

Forsvarer korrupsjonssak Drammen

Forsvarer for den kvinnelige saksbehandleren, Lars Christian Sunde.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Den mannlige saksbehandleren skal ha fått penger av sin kvinnelige kollega, blant annet for å være kontaktperson mellom henne og dem som ønsket hjelp med byggesaker.

Mannen, som har pakistansk bakgrunn, hentet utbyggere fra sitt eget kontaktnett i Drammen.

Ble pågrepet for to år siden

Statsadvokat Anne Christine Stoltz Wennersten

Medieinteressen har vært stor for korrupsjonssaken i Drammen. Her blir aktor, statsadvokat Anne Christine Stoltz Wennersten, intervjuet av flere journalister etter at dommen falt.

Foto: Jonathan Gaathaug Nielsen / NRK

Det var i januar for to år siden den kvinnelige saksbehandleren i byggesaksavdelingen i kommunen ble pågrepet av politiet. Hun hadde da vært overvåket og etterforsket av politiet i flere uker. Blant annet hadde politiet avlyttet telefonen hennes og filmet overlevering av kontanter i en lukket konvolutt i rådhuset i Drammen.

I desember 2015 hadde de to saksbehandlerne samtaler og skal ha gjort avtaler på telefon om saker de skulle jobbe med, og som var tydelig økonomisk motivert, heter det i dommen.

Ni tiltakshavere er allerede dømt

27 tiltakshavere, de fleste av dem med innvandrerbakgrunn, er involvert i de 30 byggesakene saken handler om. Flere av tiltakshaverne tilhører samme familie.

Ni personer er allerede er dømt for medvirkning til grov korrupsjon. Alle dommer, med unntak av en tilståelsesdom, er anket.