Får verdens beste kokker til å stønne

Verdens beste kokker dro til Norge for å spise havets delikatesser, men det var et eltefritt brød som stjal all oppmerksomheten.

Eltefritt brød

ENKELT OG GODT: Det eltefrie brødet fra Sullivan Street Bakery har tatt både verden og Norge med storm. Nå i jula har det gått som en farsott igjen.

Foto: Fru Timian

– Det er jo utrolig morsomt, jeg hadde jo aldri trodd at det skulle ta sånn av, smiler Østfold-blogger Marit Røttingsnes Westlie.

Brødet har gått som en farsott og i jula har det tatt av igjen.

Her finner du NRKs matoppskrifter

– Utrolig enkelt

Marit Røttingsnes Westlie

POPULÆRT: Marit Røttingsnes Westlie fant oppskriften i New York Times og tok den med i boken sin. Det har fått kokker til å gå av skaftet.

Foto: Øystein Westlie

Røttingsnes Westlie, som til daglig driver matbloggen Fru Timian, kom over brødet da New York Times matskribent, Mark Bittman, hadde vært på besøk i Sullivan Street Bakery og lagt ut en film fra besøket på You Tube.

– I løpet av kort tid fikk filmen ekstremt mange treff, og brødet var en hit. Jeg tok med oppskriften i boka mi, «Elsker deig», og da var det gjort her hjemme også, forteller hun.

Det som får snøballen til å rulle ytterligere er tv-kokk Christopher Sjuves innlegg fra Steigen i Nordland. Der er han sammen med to av kokkene på Noma, en av verdens beste restauranter, for å smake og teste ut havets delikatesser. Men det er brødet kokkene blir hektet på.

Christopher Sjuve

PÅ TUR: Christopher Sjuve har skrevet om sitt besøk i Steigen og oppmerksomheten brødet til Fru Timian fikk.

Foto: NRK

– Jeg skjønner jo godt at de likte det. Det er godt og utrolig enkelt. Du trenger ikke elte og du blander alt sammen med en sleiv, forklarer hun.

– Får det til på kjøkkenbenken

Kokkene mente av brødet konkurrerer med de beste brødene man kan få servert, og ifølge forfatteren bak boken, er det som å få et brød rett fra bakerovnen.

– Trikset er at deigen står over natten, for så å legges i en glovarm gryte. Deretter skal brødet stekes på intens, sterk varme. Det gir både en nydelig, gyllen skorpe og god smak. Du får virkelig følelsen av en bakerovn, forklarer hun.

Her kan du se videoen fra besøket i New York-bakeriet:

På lille julaften ble innlegget til Sjuve delt på nytt på bakelyst.no og igjen florerer brødet i sosiale medier.

– Det som kanskje er aller morsomst, er at brødet er noe man får til hjemme på kjøkkenbenken.