Borgen og Melby er på topp hos SV og Venstre

Marianne Borgen topper forslaget til kommunevalgliste for Oslo SV. Guri Melby er innstilt som Venstres listetopp i hovedstaden.

Guri Melby/Marianne Borgen

En fersking i Oslo-politikken og en superveteran topper hver sin partiliste.

Foto: Thomas Marthinsen / NRK

NRK Østlandssendingen gir deg alt om Oslo-nominasjonene.

Partiene er tungt inne i prosessene med å finne ut hvilke personer som skal kjempe om Oslo-velgernes gunst i september neste år. Onsdag forelå to nye listeforslag, fra Oslo SV og Oslo Venstre.

Sosialistisk Venstreparti

I førsteutkastet til kommunevalgliste for Oslo SV står veteranen Marianne Borgen på topp foran Siavash Sangtarash og Trine Dønhaug. Blant de ti forhåndskumulerte er det dissenser både på 6. og 9. plass.

Nominasjonskomitéens leder Kari Pahle legger ikke skjul på at det har vært en vanskelig jobb å tilfredsstille alle ønsker fra ulike grupperinger i partiet, men er svært fornøyd med resultatet.

– Vi har greid å kombinere lang erfaring fra bystyret med fornyelse. Vi har flere unge kandidater med miljøengasjement på de ti øverste plassene.

– Og så er jeg veldig glad for at vi har en sterk og tydelig kvinnelig politiker på topp, sier Kari Pahle.

Marianne Borgen (63) har til sammen fem perioder bak seg i Oslo bystyre. Hun er sosiolog, barnerettighetsekspert og var SVs ordførerkandidat både i 2007 og 2011.

Denne gang har nominasjonskomitéen valgt å ikke foreslå noen formell kandidat til ordførervervet, selv om leder Kari Pahle sier at Marianne Borgen egner seg til hvilke roller som helst i bystyret. I likhet med Arbeiderpartiet har SV valgt å tone ned ordførerspørsmålet fordi Fabian Stangs status og popularitet er vanskelig å matche.

I Oslo SV er det gjort forsøk på å få både Kristin Halvorsen og Inga Marte Thorkildsen til å utfordre Fabian Stang, men uten hell.

Venstre

I Venstre har kampen om topplasseringen stått mellom to unge, fremadstormende byråder, Guri Melby og Hallstein Bjercke. Melby trakk det lengste strået da nominasjonskomitéen onsdag presenterte sitt endelige listeforslag til nominasjonsmøtet 15. november.

Guri Melby (33) har vært en synlig miljø- og samferdselsbyråd siden hun overtok jobben til Ola Elvestuen for ett år siden. Hun er fra Orkdal i Sør-Trøndelag, sitter i sentralstyret i moderpartiet og er 1. vararepresentant til Stortinget.

Melby er master i nordisk fra NTNU. Som en kuriositet kan vi nevne at masteroppgaven handlet om dialektbruken i NRK-serien Team Antonsen.

- Vi er veldig glade for å kunne foreslå Guri Melby på toppen Venstres liste i Oslo. Hun er en usedvanlig begavet politiker, med et stort hjerte og et engasjement for hele byen, sier Audun Rødningsby, leder for nominasjonskomiteen i Oslo Venstre.

Odd Einar Dørum

Odd Einar Dørum er foreslått som nr. 6 på Venstre-lista

Foto: Espen Sturlason

Komitéen foreslår fire forhåndskumulerte; Toril Berge Flatabø og Espen Ophaug i tillegg til Melby og Bjercke.

Venstre har i dag fem representanter i Oslo bystyre. Partiets "grand old man" Odd Einar Dørum er ført opp på sjetteplass. Det er imidlertid grunn til å tro at den tidligere Venstre-lederen, samferdselsministeren og justisministeren vil få flest personlige stemmer av de ukumulerte kandidatene og dermed vil få sete i bystyret hvis partiet beholder dagens mandattall.

I de andre partiene som er representert i Oslo bystyre i dag er status så langt i nominasjonsprosessen denne:

Høyre

I Høyre er Stian Berger Røsland og Fabian Stang allerede offisielt nominert som henholdsvis byrådsleder- og ordførerkandidat. Resten av lista blir endelig klar i februar.

Fabian Stang og Stian Berger Røsland

Fabian Stang og Stian Berger Røsland er allerede nominert som ordfører- og byrådslederkandidat for Høyre.

Foto: Olav Juven / NRK

Arbeiderpartiet

Partisekretær Raymond Johansen er uten konkurranse som Arbeiderpartiets byrådslederkandidat etter at han varslet comeback i Oslo-politikken i begynnelsen av september.

Det store spenningsmomentet er hvem partiet nominerer som ordførerkandidat. Det som er sikkert er at det må være en kvinne, og de erfarerne bystyrepolitikerne Tone Tellevik Dahl og Rina Mariann Hansen har vært nevnt hyppigst til nå.

Nominasjonskomitéen har bedt medlemmene om innspill på en liste med 75 navn som alle har sagt seg villige til å prøve å fravriste de borgerlige makten i hovedstaden. Fristen for å foreslå hvilke av kandidatene som skal ha de mest fremtredende plassene på kommunevalglista gikk ut mandag. Komitéen møtes for å gå igjennom svarene onsdag kveld.

Fremskrittspartiet

Nominasjonskomitéen i Oslo Fremskrittsparti har sendt ut et foreløpig listeforslag med Camilla Wilhelmsen, Tommy Skjervold og Carl I. Hagen som henholdvis første-, andre- og tredjekandidat.

Erik Lunde, KrF

Erik Lunde blir etter alt å dømme KrFs listetopp ved kommunevalget.

Foto: Kristelig Folkeparti

Carl I. Hagen er ikke fornøyd med en tredjeplass og har varslet at han vil gi fylkespartileder Wilhelmsen kamp om topplasseringen.

Kristelig Folkeparti

Kristelig Folkeparti har ennå ikke sendt ut noe listeforslag, men det er ingen spenning knyttet til hvem som vil toppe lista.

Erik Lunde (35) er selvskreven, særlig etter at eldrebyråd Aud Kvalbein sa nei til gjenvalg. Lunde er i dag gruppeleder for KrFs énmannsgruppe i bystyret og er også leder for Oslo KrF.

Rødt

Rødt er det av partiene som har kommet kortest i sin nominasjonsprosess. Det regnes som helt utenkelig at noen kan forhindre Bjørnar Moxnes i å kapre førsteplassen. Moxnes er gruppeleder i bystyret i dag og har siden forrige lokalvalg også blitt valgt til leder for Rødt nasjonalt.

Lan Marie Nguyen Berg

Lan Marie Nguyen Berg topper den foreløpige MDG-lista.

Foto: CF-Wesenberg/Miljøpartiet De Grønne

Miljøpartiet De Grønne

Miljøpartiet De Grønne ble for første gang valgt inn i Oslo bystyre i 2011, med en av de som har vært mest sentrale i å bygge opp partiet, Harald A. Nissen, som eneste representant.

På den foreløpige innstillingen til liste må Nissen nøye seg med andreplassen bak toppkandidaten Lan Marie Nguyen Berg (27). De Grønne opererer forøvrig med egen ordførerkandidat, nemlig tidligere leder for Islamsk Råd, Shoaib Sultan. Han står på 4.plass på lista.