Hopp til innhold

– Jeg gruer meg ikke

Leder for den nasjonale støttegruppa etter 22. juli til Utøya for å markere toårsdagen for terrorhendelsene.

Trond Blattmann

Leder for den nasjonale støttegruppa etter 22. juli, Trond Henry Blattmann, er ikke redd lenger.

Foto: Helge Carlsen / NRK

– Det er klart, det er mange følelser som melder seg. Når man har mistet barnet sitt der oppe, så er det klart det er en tøff helg vi skal igjennom. Samtidig så er vi jo forberedt på at den dagen kommer og samtidig så sitter jeg som ansvarlig for arrangementet der oppe, sier leder for støttegruppa etter 22. juli, Trond Henry Blattmann.

– Gruer du deg litt?

– Nei egentlig så gjør jeg ikke det. Fordi jeg har vært der flere ganger etter at det skjedde, og det har på mange måter vært med på å ta unna en del av den frykten som du har for å komme ut der hvor Torjus ble drept. Så jeg gruer meg ikke, men det er klart – man kommer til å kjenne på mange følelser, forteller Blattmann.

En hel helg kan gjøre godt

For første gang skal øya åpnes en hel helg for de etterlatte, pårørende og overlevende. Blattmann avviser at dette blir i voldsomste laget for de nærmeste.

– Tvert imot. Det er mer en tanke for at det er en del som ikke har hatt muligheten til å besøke øya før. Venner, bekjente og sånn, som kanskje kunne tenke seg å være der også. Pluss at det er familier som ikke har orket, eller ikke hatt anledning til å være der før. Sånn sett kan en helg være god. Kan de ikke være der mandag, så kan de være der lørdag og søndag, sier Blattmann.

Saken fortsetter under bildet

Utøya

Minnesmerke på kaia i Utvika.

Foto: Petter Strøm

– Du er på vei til Utøya med sammen med din kone. Nå er dere tre i familien, dere var fire. Hva har disse to årene gjort med dere som familie?

– Det er klart at det blir en annerledes familie, ikke sant. Den første tiden blir man veldig tett på hverandre, det er mye sorg og det er mye følelser. Man må finne nye måter å kommunisere på underveis. Det å drive sorgarbeid er kanskje det tyngste arbeid som finnes, fordi hodet kverner hele tiden. Jeg har fått et nytt liv, fordi jeg ikke har sønnen min lenger. Så det blir et helt annerledes liv, forklarer han.

Er ikke redd lenger

Trond Henry Blattmann er i hvert fall sikker på én ting før helga. Han er en annen person nå, enn han var for to år siden. Og han er ikke redd lenger.

– Nå tenker jeg som så at vi har opplevd det verste man kan oppleve i livet, så for meg koster det meg ikke noe om jeg skal forelese i EU-parlamentet, eller stå foran en statsminister. Det er på mange måter det vervet jeg har fått. Og da blir det andre, ikke for bagateller å regne, men sånn reint følelsesmessig så blir det noe helt annet. Det blir mye lettere.

Saken fortsetter under bildet

Hovushuset på Utøya har fått eit nytt målingstrok

Hovedhuset på Utøya har fått en nytt strøk med maling før minnemarkeringen.

Foto: Gunn Evy Auestad / NRK

Håper det føles meningsfullt

– Livet har endret karakter. Familielivet har endret karakter. Det mangler en person. Det står alltid en stol tom. Og det er klart at vi savner han jo helt forferdelig hver eneste dag. Men det er på mange måter det vi må leve med. Det er tøft, men sånn er det, sier Blattmann.

– Hvilke forventninger har du til hva dere skal sitte igjen med mandag kveld, når arrangementet er ferdig?

– Jeg håper vi skal sitte igjen med at det har vært en god helg, hvor folk som kjenner hverandre har fått truffet hverandre og fått snakket om dem de mista, eller eventuelt de som overlevde. Og kan folk kan reise hjem med gode minner om dem de mistet, og allikevel oppleve at det har vært meningsfullt å være der, avslutter Blattmann.