Snart kan du kjøpe billett på mobilen

Snart kan du kjøpe bussbillett i Oslo via mobilen. Kollektivselskapet Ruter skal selge kollektivbilletter på smarttelefon før nyttår.

Ny app for å betale bussbilletten

Ruter vil innføre billettsalg via mobiltelefoner før nyttår. I Trondheim ble dette innført i vinter.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

I Trondheim har de døpt det «mobillett». Nå kommer appen endelig til Oslo.

– Mobilappen vil gjøre det enklere å kjøpe billetter, samtidig som vi ønsker å bli kvitt billettsalg og kontanter hos sjåførene for å trygge de ansattes situasjon, sier kommunikasjonsrådgiver i Ruter, Sofie Bruun til NRK.

Sofie Brun.

Kommunikasjonsrådgiver i Ruter, Sofie Bruun, lover at appen vil være på plass før jul.

Foto: Oslo Lufthavn

I den første versjonen blir det kun snakk om enkeltbilletter. Etter jul kommer en ny versjon der også periodebillettene også kan kjøpes.

Ikke førstemann

Kollektivselskapet Ruter er ikke først ute med en billett-app. Trondheim innførte mobilbilletter sist vinter, og kontantbruken på bussene er allerede halvert.

Også NSB selger billetter på mobil. Der kan man også kjøpe billetter til Ruter.

Mobilhandelsjef hos NSB, Thang Manh Tran, mener kundene er fornøyd med løsningen de har valgt.

– Vi kaller det en suksess. Salgstallene våre viser at veldig mange kunder har byttet salgskanal og flytter over til mobiltelefon.

Og ikke nok med det. NSB selger faktisk flere periodebilletter til Ruter enn til seg selv, etter at bedriften lanserte applikasjonen for billettsalg på mobiltelefon.

Mer enn dobbelt så mange solgte periodebilletter gjelder Ruter som NSB.

Artikkelen fortsetter under avstemningen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Lettere å snike

Billettkjøp på mobil kan også åpne for mer sniking i kollektivtrafikken. Reisende kan spekulere i å vente til det blir kontroll, før de kaster seg over mobilen og kjøper billett.

NSB har derfor lagt inn en forsinkelse på fem minutter før billetten er gyldig. Ruter vil også ha en slik type sperre, men tror fem minutter blir for lenge.

– Vi vil ha en løsning som ivaretar både det å få billetten raskt tilgjengelig på mobilen, men som også gjør jobben til våre billettkontrollører hensiktsmessig, sier Bruun i Ruter.

Om det betyr at du må kjøpe billetten før du går på buss, bane eller trikk er foreløpig ikke klart.