Hopp til innhold

– Viktig at staten tar overordnet ansvar

Et enstemmig fylkesting i Østfold ber om statlig regulering av E18 fra fylkesgrensen til Vinterbro i Akershus.

Nygårdskrysset

LEI: Fylkespolitikerne i Østfold mener Staten må skjøre gjennom i E18-utbyggingen mellom Retvet og Vinterbro.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

– Dette er en stamvei som knytter Østfold sammen med resten av landet og med svensk side. Det er en viktig forbindelse for mange. Derfor mener vi det er viktig at staten tar et overordnet ansvar, sier leder for samferdselskomiteen i Østfold fylkeskommune, Olav Moe (KrF) til NRK.

Torsdag vedtok fylkestinget sin høringsuttalelse angående bompengefinansiering på E18 strekningen fra Retvet til Vinterbro. Dette er en strekning som berører kommunene Ås og Ski i Akershus, og begge disse har vært skeptiske til å godta bompenger.

– Mye frem og tilbake

Olav Moe

SJELDENT: Leder for samferdselskomiteen i Østfold, Olav Moe (KrF) kjenner bare til ett annet tilfelle der en fylkeskommune har bedt om statlig regulering.

Foto: Anne Ognedal/NRK

Etter mye om og men har de likevel sagt ja, så lenge de lokale sideveiene blir skånet og Staten tar en større andel av regningen.

– Her har det vært veldig mye frem og tilbake i kommunestyrene, spesielt i Akershus. Et sånt viktig prosjekt fortjener en stødigere styring, og derfor ber vi nå om at Staten vurderer en statlig regulering, sier Moe.

Han legger til at det er svært sjeldent en fylkeskommune går til dette skrittet, og kommer bare på ett annet eksempel fra Vestfold i forbindelse med jernbaneutbygging.

– Har dere rett og slett sett dere lei på at kommunestyrer skal stikke kjepper i hjulene for fremdriften i E18-utbyggingen?

– Det er en grei måte å si det på, ja. Vi ønsker at ting skal gå litt fortere, sier Moe.

Støtter kommunekrav

For øvrig er fylkespolitikerne i Østfold helt enige med Akershus-kommunene i at Staten bør øke sin finansieringsandel.

– Utredningen bør inneholde et alternativ om 25 % bompengefinansiering uten bompengeinnkreving på sideveier, heter det i vedtaket.