17 prosent.
7911 gårder.
Det er antallet landbruk som har blitt lagt ned i Norge siden 2010.
Men samtidig som flere og flere velger å slutte med landbruk, er det en type produksjon som øker, viser ferske tall fra SSB.
Flere satser på storfe.
– Her hjemme startet vi med ammekuer fordi vi ville drive med kuer og ha det i tillegg til resten av driften på gården, sier Einar Solerød.
Han driver Klemmetsrud gård i Eidsberg i Indre Østfold. Her har han 70 ammekuer.
– Det er viktig å utnytte ressursene vi har rundt gården her. Med både beiter og mye tilgang på halm som vi også fôrer dyrene med.
– Også synes jeg det er veldig synd at vi importerer så mye storfekjøtt fra hele verden, når vi har en så fin og bra ressurs i landet her.
Mener vi må spise plantebasert
Siri Martinsen i dyrevernsorganisasjonen Noah ville heller sett at produksjonen av plantebasert mat økte i norsk landbruk.
Hun mener vi må redusere produksjonen av kjøtt av både klima- og dyrehensyn. En rapport fra i fjor slo fast at klimautslippene vil reduseres mye, dersom vi spiser mindre kjøtt.
At det er bedre å produsere i Norge enn å importere, mener hun ikke stemmer.
– En del tror på myten om at transport er det viktigste når det gjelder mat og klima. Men det står faktisk for en veldig liten del av utslippene.
– Plantebasert mat er generelt bedre for miljøet enn animalsk uansett, men om plantene er produsert i Norge gavner det også norsk landbruk.
Hun sier også at storfe spiser importert fôr og at dette er negativt for klimaet.
– Mer klimavennlig å ha produksjonen her
Leder for Østfold bondelag, Ole Kristian Bergerud, driver selv med storfe.
Han sier noe av årsaken til økningen er at man for ti år siden hadde en satsing på storfe.
Han mener det er bedre for klimaet om kjøttet blir produsert i Norge.
– Nå er det engang sånn at kua klarer å gjøre om gress til mat som vi kan spise, det vil si kjøtt. Og det gresset har ikke vi mulighet til å fordøye selv, som mennesker.
Han sier svært lite av fôret til kuene er importert.
– Hvis vi skal klare å brødfø en befolkning i Norge og på verdensbasis, er vi helt nødt til å bruke de ressursene vi har tilgjengelig. Gress er en veldig stor del av det. Derfor må vi kunne foredle det gjennom dyr som kan spise de, t og som kan lage kjøtt og høyverdi protein til oss mennesker.
Tror trenden vil snu
Både Bergerud og Solerød mener det vil bli færre som satser på kjøttproduksjon i fremtiden. De begrunner det blant annet med at prisøkningen har stagnert.
– Spør du meg om tre år, så tror jeg trenden har snudd. Det er mange som føler seg presset økonomisk og må finne på andre ting, sier Solerød.
Han har likevel tro på at han kan fortsette produksjonen i fremtiden.
– Jeg lever i trua på at vi kan drive med ammekuer i mange år til, produsere kjøtt på norske råvarer og utnytte oss av beiteressursene, halmen og arealene vi har rundt her i landet.