Hopp til innhold

Ansatt ved UiO: – Jeg føler jeg nesten er i et apartheidsystem

Flere ansatte ved Universitetet i Oslo forteller de har opplevd rasistisk trakassering fra kolleger i flere år.

UiO

«Svart apekatt», «negerarbeid er for ham og andre lik ham» skal ha blitt sagt til ansatte ved Eiendomsavdelingen på Universitetet i Oslo.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

– Du blir ikke akseptert i gruppa med mindre du er blond og lys og har blå øyne. Du blir ikke tatt inn, sier «Omar.»

Han og flere ansatte ved Eiendomsavdelingen til Universitetet har i flere år opplevd rasisme på arbeidsplassen, skriver Universitas.

«Christian» er fra et afrikansk land og har jobbet ved avdelingen i mange år. Da han satt på kontoret sitt en dag, skal en kollega ved flere anledninger ha imitert apelyder foran kontorvinduet hans.

«Svart apekatt»

Kommentarer som «neger», «svarting», «svart apekatt» og «negerarbeid er for ham og andre lik ham», er også brukt mot han, viser dokumenter Organisasjon mot offentlig diskriminering (OMOD) har sendt til Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO).

Ifølge Universitas er det til sammen fire nåværende og tidligere ansatte i avdelingen som sier de er utsatt for grov rasisme av flere kollegaer.

– Jeg føler jeg nesten er i et apartheidsystem. Jeg har måttet be om hjelp fra folk hjemme, og de har sagt at jeg ikke kan leve på en slik arbeidsplass, forteller «Christian».

Innrømmer kulturen

Eiendomsdirektør John Skogen vil ikke la seg intervjue, men bekrefter overfor NRK at det har vært problemer med arbeidsmiljøet lenge.

– Vi aksepterer selvfølgelig ikke rasisme og mobbing i noen deler av vår virksomhet. Ledelsen i eiendomsavdelingen har jobbet systematisk over lengre tid for å forbedre arbeidsmiljøet på driftsområdet. I samarbeid med UiOs personaldirektør har vi forsøkt og forsøker mange ulike tiltak, skriver han i en e-post til studentavisen.

Ifølge Universitas klagde en av de ansatte med utenlandsk bakgrunn på arbeidsmiljøet i 2013. OMOD mener det ikke hadde vært nødvendig å gå til ombudet dersom UiO-ledelsen hadde klart å rydde opp i saken selv.

LDO begynte å se på saken i januar, UiO vil ikke kommentere før saken er ferdigbehandlet hos ombudet.