Hopp til innhold

Anmelder bruk av kommunevåpen

Rakkestad kommune har anmeldt Nordfront for misbruk av kommunevåpenet.

rakkestad markering

Partitoppene i Rakkestad kommune samlet seg i dag til en markering mot den nasjonalsosialistiske organisasjonen. I front, ordfører Ellen Solbrække.

Foto: Tomas Berger / NRK

Avsender av brevet er den nasjonalsosialistiske organisasjonen Nordfront.

– Det er jo selvfølgelig helt uakseptabelt, sier ordfører i Rakkestad, Ellen Solbrække om bruken av kommunevåpenet i brevet fra grupperingen.

Rakkestad Nordfront

Brevet med kommunevåpen på.

Foto: Faksimile av brev

– Et kommunevåpen er ganske beskytta, og vi vil overhodet ikke ha vårt kommunevåpen på deres propaganda.

I dag var ordføreren og lederne i de andre partigruppene samlet for å markere sin motstand mot den nasjonalsosialistiske gruppen.

Ikke første gang

Ordføreren og lensmannen i Rakkestad har begge mottatt brev med løpesedler, hvor kommunevåpenet blir misbrukt. Også redaktøren i Rakkestad Avis, Elin Marie Rud, har fått løpeseddelen i posten.

– Det er ubehagelig. Det er sånn at det kan skape engstelse, og det må jeg som leder ta tak i og si fra om at folk har rett til å være trygge på arbeidsplassen sin, sier Rud.

– Vi vet jo ikke hvem dette er, og det er det som er problemet.

På lensmannskontoret i Rakkestad har man etterforsket gruppen en stund.

– Vi jobber på individnivå for å finne ut hvem det er, sier lensmann Svein Midtskog i Rakkestad.

Nordfrontplakat hos Rakkestad Avis

Plakat limt opp på døra til Rakkestad Avis.

Foto: Rakkestad Avis

Det er ikke første gang Nordfront sprer sitt budskap i Rakkestad. Tidligere i år har motstandsbevegelsen hengt opp klistremerker og plakater på ungdomsskolen, og andre steder i bygda. Rakkestad Avis har flere ganger mottatt propaganda, og i februar ble de ansatte møtt av sperrebånd foran inngangsdøren til redaksjonen.

Stusser over anmeldelse

Haakon Forwald, leder av Nordfront i Norge og ansvarlig redaktør for nettsiden til organisasjonen, synes det er rart at bruken av kommunevåpenet anmeldes.

Haakon Eihwaz Forwald

Haakon Forwald.

Foto: Privat

– Kommunevåpen blir brukt av russebusser, på CD-plater og over alt ellers. Fra oss ble det bare brukt på tre brev, sier Forwald til NRK.

– Bruken av kommunevåpenet til Rakkestad kommune var et lokalt initiativ fra aktivister fra motstandsbevegelsen. Det er personlig rettet mot kommunen og lokalavisa, etter flere uttalelser om radikalisering og ekstremisme. Vi viser med dette at vi er her og ikke lar oss bli sensurert.

På spørsmål om hvor mange medlemmer organisasjonen har i Rakkestad svarer Haakon Forwald at de ikke går ut med medlemstall overhodet.