«Noahs ark» til kai i Halden

«Noahs ark» har lagt til kai i Halden. Verdens første flytende bibelske museum droppet Fredrikstad til fordel for Halden, etter uenighet om hvor arken skulle legge til.

«Noahs Ark» til kai i Halden

«Noahs Ark» ligger nå til kai i Halden.

Foto: Helene Marie Høiberget

Den store arken la onsdag kveld til kai i Halden, og ikke i Fredrikstad, som først planlagt.

Uenighet

Etter å ha møtt på flere problemer og overraskelser i Fredrikstad, måtte «Noahs ark» se etter andre alternativer etter flere måneder med planlegging.

– Samme dag som vi egentlig skulle ha ankommet Fredrikstad fikk vi en stor overraskelse om at hvis vi mottok noen klager på arken i havnen, måtte den øyeblikkelig fjernes. Noe som er helt uakseptabelt, ettersom det koster flere tusen euro å frakte båten dit, forteller eieren av «Noahs ark», Aad Peters.

Den store trebåten er 70 meter lang og 10 meter bred, og krever både plass og ressurser for å legge til.

– Dette burde blitt informert om tidligere. Vi har snakket om plasseringen i flere måneder og har skrevet kontrakter, og vi kan ikke bli overrasket med ny informasjon om at vi kan bli fjernet om noen klager på den store arken, når vi i utgangspunktet ønsker å bli i noen uker.

– Jeg kan ikke forstå at folk ser på arken som en stor vegg og at vi lager mye hodebry, for arken er så mye mer. Den er full av historie og kultur som er en del av oss og skal være noe positivt, sier Peters.

Dårlig planlegging

Havnekapteinen for Borg Havn, Per Kristian Johansen, mener at omplasseringen av arken ble et naturlig resultat etter for lite planlegging.

– Ønsket om å plassere arken ved Dampskipsbryggen ville blitt svært problematisk på grunn av dimensjonen og flere uventende kostnader for arken. Dette på grunn av åpning av broene samt sleping og tapte kostnader langs bryggen. Men en annen plassering var helt uaktuelt for dem, forteller Johansen.

Det viste det seg å bli det mer problematisk enn først antatt. Etter at de fleste alternative plasseringene som først ble utelukket ble attraktive igjen, var alle plasser allerede disponert i sommerhalvåret.

– Da var det ikke så mye mer å få gjort, og plasseringen i Fredrikstad ble revurdert for «Noahs ark», forteller Johansen.

Aad Peters er overrasket over hindringene som kom så tett på besøket, men Halden tok fort kontakt og ønsket arken velkommen.

Noahs ark

NOAHS ARK: Dette er «Noahs ark», som nå ligger til kai i Halden.

Foto: Noahs ark/Aad Peters