– Voldstiltalt far bør dømmes til ni år i fengsel

OSLO TINGRETT (NRK): Aktor mener en 31 år gammel far bør dømmes til ni år i fengsel for å ha påført sin fire uker gamle datter livstruende skader.

Aktor Irlin Irgens til høyre

Påtalemyndigheten, med aktor Irlin Irgens til høyre, forteller i retten at saken har blitt grundig etterforsket og at det er gjennomført mange avhør. Bistandsadvokat Britt Kjelleberg til venstre.

Foto: Andreas de Brito Jonassen / NRK

Aktor Irlin Irgens startet sin prosedyre med å understreke hvor alvorlig denne saken er. En fire uker gammel jente har fått hjerneskader og blir trolig hjelpetrengende resten av livet.

Statsadvokat Irlin Irgens

Statsadvokat Irlin Irgens, aktor i saken.

Foto: Hanne Roald / NRK

– Disse skadene kan ikke skyldes et uhell, noe også de medisinske sakkyndige har forklart oss, sa Irgens i den siste dagen av rettsaken.

Hun mener den 31 år gamle faren må straffes med fengsel i ni år.

Hevder han skadet barnet i søvne

Mannen skal ifølge tiltalen ha ristet og/eller slått sin datter flere ganger i hodet morgenen 5. januar i år på Sagene i Oslo. Jenta var da fire uker og to dager gammel. Volden påførte henne blant annet kragebensbrudd, kraniebrudd og omfattende hjerneskader.

I retten har faren nektet straffskyld og forklart at skadene skyldes et uhell, da han traff jenta i hodet med albuen sin da de sov sammen. Dette mener Irgens retten ikke kan feste lit til.

– Det må ha vært mye kraft bak et slikt slag. Det virker svært usannsynlig at han kan ha skadet henne slik i søvne, sa Irgens.

– Også mor bør dømmes til fengselsstraff

Hilde Marie Ims

Forsvarer for moren er advokat Hilde Marie Ims.

Foto: Andreas de Brito Jonassen / NRK

Jentas 24 år gamle mor står også tiltalt i saken.

Den dagen jenta ble skadet, var moren ute et ærend. Hun har forklart at da hun kom hjem la hun merke til at datteren hadde hevelser rundt venstre øye og ble forklart hva som hadde skjedd av faren.

Da babyen ikke ville ta til seg næring, ble moren bekymret. Likevel gikk det halvannet døgn før hun fikk overtalt faren til å dra til legevakten.

– Barnets helse veier tyngre enn alt annet. Selv om moren snakker dårlig norsk og hun sier hun var redd for far, er det alltid barnets helse som skal gå foran. Hun hadde en plikt til å hjelpe barnet sitt, sa Irgens.

Hun mener moren bør dømmes til ti måneder i fengsel, og at fire måneder gjøres betinget.

Den 24 år gamle moren har hele tiden nektet straffskyld.

Krever 10,1 millioner i erstatning

Jenta er nå under barnevernets omsorg. Skadene har gitt henne cerebral parese og gjort henne blind.

– Det er liten tvil om at hun kommer til å være ufør resten av livet og at hun vil trenge mye hjelp, sa bistandsadvokat Britt Kjelleberg, som representerer barnet.

Hun mener jenta har krav på 10,1 millioner kroner i erstatning. I tillegg la hun ned påstand om 4-500.000 kroner i oppreisning.

– Legene som behandlet jenta har sagt at de aldri har sett så store hjerneskader på et barn etter slik vold. Dette bør også gjenspeiles i erstatningsbeløpet, sa Kjelleberg.

Ba om frifinnelse

Thomas Randby

Advokat Thomas Randby er den tiltalte mannens forsvarer.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Farens forsvarer Thomas Randby ba retten frifinne hans klient, subsidiært at han blir dømt på mildest mulig måte.

– Min klient mener dette skjedde som følge av et uhell og at han har aldri ønsket å skade datteren sin, sa Randy i retten i dag.

Morens forsvarer Hilde Marie Ims mener kulturforskjeller er årsaken til at datteren ikke kom til lege tidligere.

– I hennes kultur skal kvinnene adlyde mannnen. Da han nektet å dra til sykehuset, hadde hun ikke noe valg, sa Ims.