– Vi drar aldri fra Utvika

De første beboerne har så smått begynt å komme til Utvika camping for sesongen. – Det som skjedde på Utøya vil alltid prege oss, sier beboerne.

Utøya fra Utvika camping

Utøya er godt synlig fra badeplassen på Utvika camping. Campingturistene tror 22. juli vil prege dem i lang tid fremover.

Foto: Christina Honningsvåg / NRK

I helgen åpnet Utvika camping så smått for sine sommerturister.

Brede Jonbråthen

Eier av Utvika camping, Brede Johbråthen, håper på sol og varmegrader den kommende sesongen.

Foto: Christina Honningsvåg / NRK

For campingen som ligger et par hundre meter unna Utøya blir nok denne sesongen spesiell for både bestyrerne og campingturistene. Men beboerne er klare i sin sak.

– Vi kommer aldri til å dra, vi blir her.

Ikke helt à jour

Noen faste beboere har kommet for å rigge seg til foran sommersesongen, men enda er ikke campingen helt klar for åpning.

Brede Johbråthen driver campingplassen i Hole kommune, og har fortsatt litt arbeid igjen.

– Vi driver og pusser opp hytter og skulle egentlig ha bygd et nytt sanitærbygg og litt sånn, så vi er ikke helt à jour enda. Men det tikker inn med bestillinger på mailen hver eneste dag, og 27. april har vi offisiell åpning med pølser og grilling.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hyttebygging

Ikke alt er helt klart før sesongåpningen til Utvika camping. Det gjenstår fortsatt litt maling og bygging for Brede Johbråthen.

Foto: Christina Honningsvåg / NRK

Tenker ofte på Utøya

22. juli gjorde fjorårets sesong spesiell for dem som var på Utvika camping, og Johbråthen sier Utøya ofte dukker opp i tankene

– Vi tenker jo på det og det blir jo til at man snakker om det, uansett hvem man treffer egentlig. Noen syns vel kanskje at det er litt dystert at det er sånn det er, men jo lenger det kommer på avstand jo mindre problem er det egentlig, sier Johbråthen.

Les også:

– Vil aldri bli den samme

På campingplassen på Utvika møter vi Erik Øvergaard fra Hamar utenfor campingvognen sin.

Han var en av de første som var ute i båt etter at meldingen om skudd på Utøya kom, og har slått seg til ro med det som skjedde.

– Jeg har vært her en del siden 22. juli og egentlig funnet meg til rette. Jeg har kjørt flere ganger rundt øya, og øya er helt fredelig og fin, så for meg blir nok sommeren kjempefin.

Ødegaard bygger nå hytte til campingvognen sin, og har planer om å bli i mange år fremover. Han er klar over at mange nå forbinder Utvika camping med hendelsene 22. juli.

Erik Ødegaard

Erik Øvergaard, beboer på Utvika camping, sier 22. juli alltid vil prege campingplassen.

Foto: Christina Honningsvåg / NRK

– Verken Utøya eller Utvika camping vil bli det samme igjen. Utvika camping blir kanskje lik sånn den var, men navnene vil henge sammen for alltid, helt sikkert.

– Vi drar aldri

På fjellhyllen over båtplassen til Utvika camping møter vi Reidun Pettersen fra Oslo. Fra plattingen utenfor hytten sin har hun har direkte utsikt over til hovedhuset på Utøya, og var på campingplassen den 22. juli.

– Det er godt å være tilbake. Men vi ser Utøya med en gang vi kommer ut døra, så vi tenker på det, vi gjør jo det.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Utsikt Utøya

Pettersen så hva som skjedde 22. juli fra plattingen utenfor campinghytta.

Foto: Christina Honningsvåg / NRK

Pettersen og familien har vært på Utvika camping hver helg og hver sommerferie siden 2007. Hun tror 22. juli har satt sitt merke på campingplassen.

– Det kommer til å prege campingen, og det vil det sikkert gjøre i mange år fremover. Men blir her, vi kommer aldri til å flytte.

Utøya-turister

Reidun Pettersen

Beboer på Utvika camping, Reidun Pettersen, sier de aldri vil dra fra Utvika.

Foto: Christina Honningsvåg / NRK

I helgen åpnet Utøya for allmennheten. Pettersen ser ikke bort ifra at det kan dukke opp en og annen Utøya-turist i løpet av sommeren for å se hvor handlingene den 22. juli foregikk.

– Kanskje. Folk er nysgjerrige, så at det kan komme folk for å se på er jo mulig. Men jeg syns de burde vente. Utøya må få være litt i fred, og folk må vise respekt for de overlevende, etterlatte og pårørende etter det som skjedde.

Les også:

En del av Utøya-historien

Vi har tatt turen ned til badeplassen på Utvika camping sammen med Brede Johbråthen. I dag er det minnesmerket og nedlagte blomster mot en vårlig Utøya som først fanger oppmerksomheten.

Johbråthen har vanskelig for å tro at det vil bli en strøm av Utøya-turister den kommende sesongen.

– Folk lurer sikkert på hvor dette har skjedd hen, men det virker for meg som en litt underlig form for turisme.

Men Johbråthen er innforstått med campingplassen alltid vil være en del av historien om 22. juli.

– For meg er dette kai, badeområde og badeplass, og det skal det være. Men det er klart, nå skal det settes om et monument som takk for hjelpen til de som hjalp til i redningsaksjonen, og så er det jo minnesteinen ytterst på moloen her, så blir man jo aldri helt uten Utøya i tankene her nede.

Minnesmerke Utøya

Det er satt opp et minnesmerke ytterst på moloen til Utvika camping.

Foto: Christina Honningsvåg / NRK