Hopp til innhold

Vil fortsatt ta Utøya tilbake

Med over 35 millioner kroner i Utøya-fondet ønsker AUF å skape ei enda bedre øy for politikk og sommerleirer. Den siste uka har rundt 1500 mennesker igjen besøkt øya.

Selv om det ikke blir noen politisk sommerleir på Utøya sommeren 2012 gir ikke ungdomspartiet opp ambisjonene om å ta øya tilbake.

Eskil Pedersen

Eskil Pedersen

Foto: Lucian Muntean / NRK

– Ambisjonen vår er fortsatt å ta Utøya tilbake. Det er kanskje ikke gjort ennå, men det må gjøres med små skritt over lang tid. For mange har det vært et viktig skritt mot å ta øya tilbake at man nå har kunnet reise ut igjen sammen med gode venner og folk man er glad i, sier AUF-leder Eskil Pedersen til NRK.

Den siste uka har AUF arrangert åpen uke på Utøya med egen dag for dem som mistet sine, og ellers åpning for at både overlevende og andre med sterke minner fra øya skal kunne reise ut til leirstedet i Tyrifjorden igjen.

Til sammen har vel 1500 mennesker reist ut til Utøya siden MS Thorbjørn igjen begynte å gå i skytteltrafikk den 24. mars.

Eskil Pedersen forteller at det fra mange har vært et sterkt ønske om å igjen kunne reise ut til Utøya. Derfor er han glad for at de igjen fikk arrangert turer for første gang etter nyttår.

– Tilbakemeldingene har vært positive. Folk sier at det var godt å komme tilbake og se at øya fortsatt er slik de husket den. Mange har sterke minner fra sin egen ungdomstid og tida på øya, sier AUF-lederen.

Fra og med i dag erklærer AUF at perioden der de ikke ønsker at presse eller utenforstående besøker øya er over. Utøya er omfattet av den generelle allemannsretten, og ungdomspartiet føler nå at de kan la øya bli et felleseie igjen.

Vaffelsteking og glade ansikter igjen

I uka som har gått har ungdomspartiet forsøkt å ta imot alle som ønsket å besøke øya på best mulig måte.

Blant annet har stolte ungdommer delt sine opplevelser på sosiale medier med klare meldinger og bilder. En av gjengangerne er gleden over å igjen kunne steke og spise Utøya-vafler.

Finner rett og slett ikke ord for hvor fint jeg synes det er å se bilder fra vaffelsteking på Utøya.

Reaksjon delt på Twitter etter besøkene under den åpne uka

Andre uttrykte at øya allerede var tatt tilbake.

Om vi kan ta Utøya tilbake? Ehm, I think that job is already done.

AUF-ungdom fra Utøya den siste uka

– Jeg blir veldig glad og rørt når ungdommene uttrykker at vi nå skal ta øya vår tilbake, sier Eskil Pedersen om de glade meldingene som kommer fra AUF-ungdommer som har besøkt øya igjen.

Blomster lagt ned ved Hovedhuset på Utøya 1. april 2012

Flere steder på øya har folk lagt ned blomster for å minne det som skjedde.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Samtidig vet lederen av ungdomspartiet at opplevelsene fra den 22. juli kan sitte hardt i, og at det nok ikke var like enkelt for alle å se øya igjen.

– Selvfølgelig er det også slik at folk kjenner på følelsene knyttet til 22. juli. Noen var der og opplevde det, men alle kan forholde seg til det som skjedde. Så det er også tungt på en måte å reise ut igjen, men tilbakemeldingene fra mange er at det var godt å få reise tilbake, sier Eskil Pedersen.

For noen var muligheten til å besøke Utøya også en mulighet til å forberede seg på en tung tid som kommer med rettssaken som begynner den 16. april.

– For mange har det vært et ønske om å besøke Utøya igjen i ro og mak, før rettssaken begynner. Når rettssaken begynner er tankene og fokuset der. Derfor var det godt å kunne gi folk muligheten til å besøke øya igjen før saken begynner den 16. april, sier Pedersen.

Samlet inn 35 millioner kroner

I arbeidet med å ta Utøya tilbake og gjenreise stedet som arrangørsted for politiske samlinger ble det kort tid etter terrorangrepene opprettet et eget fond.

Ferske tall fra AUF viser at det nå er samlet inn over 35 millioner kroner til gjenreisningen av Utøya.

– Vi er veldig takknemlige for både store og små bidrag, og til sammen har flere tusen personer bidratt. Det er alt fra en femtilapp til større beløp, og alt sammen varmer veldig, sier tidligere AUF-leder og styreleder i Utøya Martin Henriksen.

Martin Henriksen

Martin Henriksen som er styreleder i Utøya AS.

Foto: NRK

Det er ennå ikke tatt så mange beslutninger om hva pengene skal brukes til, men målet er klart fra både AUF og Utøya AS som leirsted.

– Hvis vi skal gjenreise Utøya og la AUF ta øya tilbake må folk møte ei øy som er litt finere og litt bedre. Målet er å gjøre opplevelsen av å besøke øya god, forteller Martin Henriksen.

Derfor er det f.eks. bestemt at Kafébygget der mange ungdommer mistet livet skal rives for å gi plass til et nytt og bedre forsamlingshus. Det nye Kafébygget vil ifølge Henriksen kunne bli betydelig større.

– Kafébygget man har på Utøya nå er på ca. 700–800 kvadratmeter. Det er egentlig litt for lite til behovene, og dermed vil man nok bygge et nytt bygg som er større enn dagens bygg, forteller han.

35 millioner kroner er mye penger. Hvordan skal dere bruke opp alle pengene?
– Nå skal vi gå gjennom mange ulike alternativer for hvordan vi kan gjøre Utøya finere og bedre. Vi er veldig glade for å ha fått alle disse pengene. Det er likevel slik at vi må forholde oss til at det koster penger å reise nye bygninger med dagens byggekostnader. Så når vi skal bygge et nytt kafébygg kommer de 35 milionene til å komme godt med, sier Henriksen som understreker at det vil ligge under alle nye planer at Utøya fortsatt skal ha en nøktern standard.

En ensom fotball på Utøya 1. april 2012

AUF håper på ny aktivitet igjen på Utøya, også på fotballbanen der en fotball i dag lå ensom og alene.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Både små og store tiltak

Det eneste større tiltaket som man så langt har blitt enige om er riving og bygging av nytt Kafébygg. Martin Henriksen lister likevel opp flere både små og store tiltak som kan være aktuelle:

  • flere ladestasjoner for mobiltelefonene til ungdommene som besøker sommerleiren
  • nye brygger for transporten til øya
  • generelt bedre møtelokaler
  • minnesmerke over 22. juli

– Vi skal gjøre alt vi kan for å få mest mulig ut av de pengene vi har fått. Målet er at de som kommer tilbake til Utøya på sommerleir eller kurs skal ha en så god opplevelse som mulig, sier Henriksen som er styreleder for selskapet som er ansvarlig for driften av øya som leirsted.

Et hjerte skapt av småsteiner på Utøya 1. april 2012

Et hjerte laget av småstein lå igjen som et minne etter de som mistet livet på Utøya.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Han vil ikke ta stilling til om det noen gang igjen kan være sommerleir i regi av AUF på øya. Selv ønsker han at det vil skje, men det er noe ungdomspartiet bestemmer understreker han.

AUF-leder Eskil Pedersen er likevel klar på ambisjonen om nye sommerleire på Utøya, men han har forståelse for at det er vanskelig for en del mennesker.

– I arbeidet med å ta øya tilbake skal vi finne balansen på en riktig måte. Hele tiden skal vi ha med oss 22. juli, og vise verdighet til det som skjedde og alle de menneskene som vi mistet. Samtidig skal vi ha en ambisjon om å igjen fylle Utøya med politikk, diskusjoner og glede, sier Pedersen.

Er det sikkert at Utøya blir et leirsted igjen?
– Jeg synes vi skal ha rom for at folk tenker ulikt om det. Det er folk som var på Utøya den 22. juli som aldri vil tilbake, og det er andre igjen som var der den dagen som har et veldig sterkt ønske om å dra tilbake. AUF har som organisasjon en ambisjon om å ta øya tilbake og igjen fylle den med aktiviteter, svarer AUF-lederen.

AKTUELT NÅ