Dundrende livemusikk, pils i plastkurs, gjørme og sene kvelder.
Sommeren er tettpakket med festivaler, og for mange er det et av sommerens store høydepunkter. Neste festival ut er Øyafestivalen i Oslo, som for øvrig er utsolgt.
Det er ingen hemmelighet at festivaler ofte er ganske bråkete.
Visste du at du faktisk kan beskytte hørselen din hvis du drar på vorspiel før festival? Eller får med deg oppvarmingsbandet som spiller før hovedattraksjonen går på scenen?
ØYAFESTIVALEN: Publikum koser seg under Queens Of The Stone Age-konsert på Øyafestivalen i Oslo i 2014.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpixForbered ørene på høye lyder
Jo, det kan du faktisk. I hvert fall ifølge forskning som akustiker Tron Vedul Tronstad i SINTEF referere til.
– Hvis man utsetter øret for høy musikk, men ikke så høyt at man har problemer med å høre hverandre eller at lyden er ubehagelig, så kan det redusere faren for hørselsskader, sier Tronstad.
– Risikoen for å få hørselsskader på festival er uansett stor, både Tinnitus og nedsatt hørsel. Den faren er der også med oppvarming, sier akustiker Tron Vedul Tronstad i SINTEF.
Foto: SintefØret fungerer nemlig som en hvilken som helst annen muskel. Hvis du varmer opp med litt lett trening før tyngre fysisk aktivitet, så tåler musklene – og ørene- mer.
Å dra på vorspiel før konsert kan derfor være lurt.
– Oppvarmingsbandet spiller også gjerne litt lavere en hovedbandet. Det har nok en positiv effekt for øret å få en relativt høy eksponering før en kraftigere en, sier Tronstad.
SKÅL: I år er femte året på rad at Øyafestivalen arrangeres i Tøyenparken på Tøyen. Bildet ble tatt i 2017.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpixChinchilla-ører
Forskingen det refereres til er utført på Chinchillaer, gnagere i haremusfamilien.
Den viser at de dyrene som fikk varmet opp ørene sine med moderat lyd, fikk mindre skade enn de som ikke fikk varmet opp ørene først.
Forskning gjort på Chinchillaer kan tyde på at selv om man varmer opp ørene så er man fortsatt i fare for å få hørselsskader, men den kan bli mindre.
Foto: NATACHA PISARENKO / Ap– Chinchillaer har ganske like ører som mennesker. De blir ofte brukt som forsøksdyr når man skal prøve å finne ut hvordan menneskeøret oppfører seg, sier akustikeren til NRK.
Han understreker at risikoen for å få hørselsskader på festival uansett er stor. Den beste beskyttelsen er å bruke ørepropper eller hørselsvern.
Lyden skal nå mange – samtidig
Men hvorfor må egentlig lyden være så høy at man må beskytte ørene sine..?
PR-ansvarlig for Øyafestivalen, Jonas Prangerød, sier det er flere årsaker til det.
– Det handler om at man skal nå en veldig stor publikumsmengde, med et så godt lydbilde som overhodet mulig, samtidig.
På den største scenen på Øya er det plass til 15.000 publikummere som alle skal høre konserten.
– Lyden må også styres, så man kan være på en konsert uten å høre en annen like ved, sier Prangerød.
LYDREGLER: PR-ansvarlig for Øyafestivalen, Jonas Prangerød, understreker at de forholder seg til regelverket for hvor høy lyd de kan ha på festivalen.
Foto: Kaja Staude Mikalsen / NRK– Bruk sunn fornuft
Avdelingsoverlege Erik Lie ved øre-nese-halsavdelingen på Ahus ber folk som skal på festival om å passe godt på ørene sine.
– Er lyden ubehagelig, er den potensielt farlig.
Bruk sunn fornuft når du er på konsert og pass godt på ørene dine, sier avdelingsoverlege Erik Lie.
Foto: Torgeir Haugaard– Det er aldri lurt å stå foran høyttalere og man bør bruke ørepropper. Selv om de gule proppene man ofte får utdelt på festival ikke er så gode, så er de bedre enn ingenting, sier Lie.
Det viktigste er å bruke sunn fornuft.
– Mange opplever å få øresus etter konserter. Hos noen går det over, hos andre ikke. I verste fall kan man få permanent øresus. Det er både ubehagelig og skremmende, sier overlegen, som for øvrig ikke vet om å varme opp ørene før konsert er lurt eller ikke.