– Moss lufthavn Rygge truer Torp

Transportøkonomisk institutt mener Moss lufthavn Rygge utgjør en reell trussel mot Torp.

Ryanair
Foto: Kathrine Brønn / NRK

Ryanairs kraftige inntog på Rygge neste vår kan true trafikkgrunnlaget på Torp. Det sier forskningssjef ved Transportøkonomisk institutt, TØI, Jon Inge Lian.

Ryanair vil ha 24 ruter fra Moss lufthavn Rygge fra mars neste år, mens Torp ser ut til få under 20 ruter med det samme selskapet.

– Spennende

Samtidig gjøres Rygge til base for Ryanair i Norge, med tre fly stasjonert over natta. Dette har Torp fått tilbud om tidligere, men ikke ønsket, i følge direktør for Sandefjord lufthavn Torp, Alf Reidar Fjeld.

Forskningssjef ved TØI, Jon Inge Lian, sier til NRK Østfold at Rygge nå kan utgjøre en reell trussel mot trafikken på Torp, særlig hvis Ryanair ikke vil konkurrere mot seg selv.

– Det blir spennende å se utviklingen på Torp. Er det grunnlag for to lavprisflyplasser så nær hverandre? Vil tilbudene slå hverandre i hjel, med den følge at det kommer ytterligere reduksjoner på Torp?, spør Lian.

Ingen planer om å kutte Torp

Ryanair, Erik Elmsäter

Salgssjef for Ryanair i Norden, Erik Elmsäter, avviser at de vil droppe Torp, og sier de kan vokse på begge flyplasser.

Foto: Lotte Olsen / NRK

Ryanairs salgssjef for Norden, Erik Elmsäter vil imidlertid ikke gi avkall på Vestfold-flyplassen. Han sier derimot at de gjerne kan vokse på alle flyplassene på østlandet.

– Vi betjener flere lufthavner rundt en rekke byer i Europa. Vi kan gjerne fly på Rygge, Torp og Gardermoen, og vokse på alle tre, skriver Elmsäter i en e-post til NRK.

På spørsmål om de har planer om å innta Gardermoen svarer Elmsäter;

– Det er tvilsomt. Men dersom Avinor senker prisene til genomsnittlig europeisk nivå kan vi helt klart gjøre det.

Norwegian kan få svi på Rygge

Et like stort spørsmål er hva Norwegian gjør på Rygge når Ryanair tilbyr avganger til de samme destinasjonene, eller nær disse. Prisene hos Ryanair vil i de fleste tilfeller ligge en del lavere enn Norwegian.

Jon Inge Lian mener det kan ende med en skvis for Norwegian.

– For Norwegian er Ryanair den verste konkurrenten man kan tenke seg. Lave priser og aggressiv markedsføring er en tøff mix. I tillegg åpner Ryanair tre ruter til Polen, som også Norwegian har satset sterkt på.

– Det kan bli vanskelig å konkurrere direkte på samme destinasjoner. Norwegian vil kanskje derfor tilpasse sitt rutetilbud og velge andre destinasjoner enn Ryanair. På den annen side dekker Ryanair mange interessante destinasjoner, og det er lite tilfredsstillende å plukke opp smuler etter andre, konkluderer Lian.