– Jeg har hatt vind i seilene

Jon Michelet skal snart sette sitt siste punktum i verket «En sjøens helt», men ikke helt ennå. Nå er han ute med bind fem i serien. Den nye boken heter «Brennende skip».

jon michelet

Jon Michelet ute med ny bok i serien 'En sjøens helt'.

Foto: Gitte Johannessen / NTB scanpix

Det har nesten blitt en vane at Michelet leverer tykke bøker som går rett inn på bestselgerlistene.

– Jeg har greid å holde koken. Det har vært et maratonløp som ikke er ferdig. Det kommer et avsluttende bind seks som jeg er i gang med. Jeg visste allerede da jeg startet på verket at det ville bli stort, men det er også slik at jeg har blitt revet med av stoffet jeg har funnet, sier han.

Skildrer fra et arbeiderklassesyn

Starten på denne serien startet i 2012, og forfatteren sier han fortsatt husker den første setningen.

– Den hadde jeg tenkt på lenge. Det er: en gutt spenner på seg skiene på det hjemlige tunet for å legge ut på en ferd i den store verden, sier han sikkert.

Og for dem som har lest bøkene, vet man at det blir litt av en reise for hovedkarakteren Halvor Skramstad. «En sjøens helt» er en hyllest til sjømannsstanden og alt de opplevde. Bøkene har varm humor, og man får en helt unik innsikt i sjømannslivet og de historiske sjøslagene.

Michelet har vært politisk aktiv, og innrømmer at det preger hans forfatterskap.

– Hele mitt verk er sett og opplevd gjennom én person som er matros og skytter. Det finnes nok av sjøromaner hvor hovedpersonen blir kaptein og reder og stor mann, men det ligger ikke i kortene at Halvor skal bli det i bind seks. Så sånn sett er det et arbeiderklasseperspektiv jeg skriver ut i fra, sier han.

Les også:

– Mitt livs seilas i litteraturen

Jon Michelet har opplevd enorm suksess med det som er hans magnum opus.

– Det har gjort meg stolt. Det har vært et eventyr. Det er mitt livs seilas i litteraturen, det er det ingen tvil om. Jeg har hatt vind i seilene som det ikke var mulig å drømme om. Men det har ført til at jeg stiller enormt store krav til det jeg fortsatt skal levere, sier han.

Michelet sier at han lever akkurat som før, selv om han har tjent mye på bøkene.

– Jeg har tjent noen millioner og har satt av en del av det i fond til gode formål som har med krigsseilerne å gjøre. Ellers har ikke livet mitt blitt noe forandret. Jeg ville bare dummet meg ut hvis jeg hadde kjørt rundt i Ferrari, sier han og ler.

Ser enden på verket

Serien har bare blitt lenger og lenger, men med bind seks er det slutt.

– Det lover jeg. Det er noe med at stoffet tar tak i deg. Det du finner ut gjør noe med deg. Jeg vet nå så utrolig mye mer om sjøkrigen enn da jeg startet. Men det blir et bind seks og ferdig med det. Jeg håper å få det ut til neste år, sier han.

Hvordan blir det å forlate Halvor Skramstad etter så mange år sammen?

– Det skal bli litt godt å vinke farvel til han og ikke tenke på han døgnet rundt. Men, vi får se, sier han lurt.