Jon Michelet betaler for krigsseilerhyllest

Forfatteren donerte 150 000 kroner for å få på plass seks minneplater for krigsseilere i Stavern.

Jon Michelet

DONERER PENGER: Forfatteren Jon Michelet har gitt 150 000 kroner til nye minneplater i Minnehallen i Stavern. Minnehallen er et nasjonalt monument over falne krigsseilere i første og andre verdenskrig.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Sjømennenes minnehall i Stavern er et nasjonalt minnesmerke over norske sjøfolk i handelsflåten som omkom i krigshandlinger under første og andre verdenskrig.

Da styret ba Norges Rederiforbund om økonomisk støtte til å sette opp seks nye kobberplater for å hedre de mange utenlandske sjøfolkene som omkom på norske skip, var svaret nei, skriver Vestviken24 (krever abonnement).

Da kom forfatter Jon Michelet på banen. Tidligere i uken ble det kjent at han var en av vinnerne av årets Anders Jahre-pris, nettopp blant annet for sin innsats med å fortelle historien om norske sjøfolk og krigsseilerne, gjennom sin romanserie «En sjøens helt».

Nå gir han 150.000 kroner av prispengene slik at minneplatene kan lages og settes på plass.

– Dette syntes jeg var en så god ting at jeg ville være med på det. Jeg synes det er rart at rederne ikke vil støtte prosjektet, sier han.

Rederiforbundet sier i en uttalelse til NRK at de har gitt økonomisk støtte til både Minnehallen i Stavern og bokprosjektet til Jon Michelet.

«Gjennom ulike fond og stiftelser gir vi også hvert år støtte til ulike prosjekt for krigsseilere og sjøfolk. Rederiforbundet får hver uke henvendelser fra ulike prosjekt som ønsker økonomisk støtte. Dessverre må vi si nei til mange.», skriver Rederiforbundet.

Gir også til Krigsseilerregisteret

Michelet gir de resterende prispengene på 100 000 kroner til Krigsseilerregisteret i Kristiansand og tror at bruken av prispengene er i Anders Jahres ånd.

– Prosjektet med å bringe klarhet i hvem alle krigsseilerne var, og få en nøyaktig informasjon om disse, er så fryktelig viktig. Det er også viktig for de etterlatte, sier Michelet.

Minnehallen ble innviet allerede i 1926 av Kong Haakon og var først et nasjonalt monument over sjøfolk som omkom i første verdenskrig, men etter andre verdenskrig ble også falne sjømenn fra den perioden inkludert.

Totalt er navnet på 7.562 falne sjøfolk innrisset på 32 kobberplater i hallens krypt. Nå kommer seks nye plater.

– Skammelig

Forfatteren er klar på at han mener krigsseilerne ikke har fått nok oppmerksomhet i Norge.

– De har ikke fått noen oppmerksomhet fra Norge før denne boka, som jeg faktisk tok initiativ til, kom ut for ett par år siden. Her syns jeg at særlig at den norske staten ikke har kjent sitt ansvar i det hele tatt. Det er ganske skammelig, sier han.

Kulturstrøm

  • Girl in Red nominert til MTV-pris

    Girl in Red er nominert til to priser under årets MTV EMA-prisutdeling. Marie Ulven fra Horten er nominert i kategoriene beste video med budskap for videoen "serotonin" og som beste såkalte push, skriver NTB. Prisutdelingen finner sted i Ungarn den 14. november.

  • Palmesus forventer røde tall

    Musikkfestivalen Palmesus i Kristiansand regner med å gå med et betydelig underskudd i regnskapet i år. Det sier festivalsjef Leif Fosselie til Fædrelandsvennen. Festivalen mottok koronastøtte fra Kulturrådet i fjor og fikk et overskudd i 2020 på 14 millioner kroner.

    Leif Fosselie
    Foto: NRK Sorlandet