Skiskyting på Ekeberg lite gjennomtenkt

Idéen om OL-skiskyting på Norway Cup-sletta er spektakulær, men ligner mer og mer på en PR-jippo.

Skiskyting på Ekeberg

Slik ser Oslo kommune for seg skiskyting på Ekebergsletta

Foto: Oslo 2022

Oslo kommunes OL-organisasjon innrømmer nemlig at Ekebergsletta ikke er særlig godt gjennomtenkt som skiskytterarena.

Skiskyting på Ekeberg var den store nyheten da Oslo kommune presenterte sin foreløpige plan for vinter-OL i 2022 sist fredag.

– Det vil bli fantastisk både for publikum og utøvere og gi noen fantastiske bilder der vi arrangerer skiskyting rett og slett midt i byen, sa byrådsleder Stian Berger Røsland (H).

Tore Bøygard

Tore Bøygard.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Og dermed ble skiskytterfolket tatt fullstendig på senga.

– Vi har ikke hørt om at Ekeberg har vært noe alternativ for skiskyting under OL, sa skiskytterpresident Tore Bøygard etter at nyheten var kjent.

– Vi forstår det slik at Ekeberg blir et midlertidig anlegg, og det har vi ikke noe sans for.

Vil ha permanent anlegg

Idretten ønsker seg nemlig et permanent anlegg som kan brukes som trenings- og breddeanlegg etter mesterskapet. Skiskytterne har pekt ut Huken Pukkverk i Lillomarka som førstevalg og Varingskollen i Nittedal som andrevalg.

Manglende etterbruk er grunnen til at idrettspresident Børre Rognlien har pekt ut skiskyting på Ekeberg som ett av OL-forslagets to svake punkter. Det andre er Telenor Arena.

Østlandssendingen har dessuten snakket med sentrale folk i skiskyttermiljøet som tviler på om det lar seg gjøre å lage gode nok løyper på og rundt Ekeberg.

Kortest med skiskyting

Og nå innrømmer direktør for Oslo2022, Eli Grimsby, at det ikke ligger særlig grundige vurderinger bak Ekeberg-idéen.

Eli Grimsby, OL-direktør

Eli Grimsby.

Foto: Jan Palmers / NRK

– Skiskyting er den øvelsen vi har kommet kortest med. Ekeberg er en morsom og spektakulær idé, men vi trenger absolutt å samarbeide tettere med særforbundet når vi nå skal se på andre steder der vi eventuelt kan avholde skiskyting, sier Grimsby.

I mulighetsstudien fra april er både Huken, Varingskollen, Skullerud, Losby i Lørenskog og Birkebeineren skistadion på Lillehammer nevnt som mulige alternativer.

Lillehammer ute

Losby ble allerede den gang langt på vei avvist fordi terrenget ikke tilfredsstiller kravet til løypeprofiler. Eli Grimsby sier i dag at også Lillehammer er ute fordi det ikke er aktuelt å arrangere flere øvelser enn alpint, bob og aking utenfor Oslo-området.

– Noen av stedene er fortsatt aktuelle, og i tillegg ser vi på et par andre området opp mot Lillomarka og Østmarka. Vi skal ha et møte med skiskytterforbundet rett over nyttår og ønsker innspill fra dem.

Skiskytternes foretrukne alternativ, Huken Pukkverk i Lillomarka på Grorud, har blitt noe mindre aktuelt underveis i prosessen.

– Det er foretatt store utgravninger der, og vi ser for oss at vi trenger relativt mange lastebillass med masse for å fylle igjen. Dessuten ser det litt problematisk ut å få lagt løypene, og veien opp dit er heller ikke bare enkel, sier OL-direktøren.