Hopp til innhold

– Dette er stormannsgalskap

Byggingen av det nye Deichmanske bibliotek er en av de største investeringene i Oslos historie. Carl I. Hagen mener det er stormannsgalskap som går ut over eldreomsorgen.

Carl I. Hagen kritiserer nye Deichman hovedbibliotek

Det nye hovedbiblioteket er planlagt å sta klart i 2016. Det vil totalt koste 2,6541 milliarder, og bli en av de største satsningene i Oslos historie.

Det nye hovedbiblioteket i Bjørvika er planlagt å stå ferdig i 2016. I byrådets budsjettforslag er det er det satt en kostnadsramme på 2,6451 milliarder kroner.

Det er betraktelig mer enn de 1,21 milliardene som det ble anslått av bygget skulle koste i budsjettet i 2009.

Tilleggskostnader

Gruppeleder i Oslo FrP, Carl I. Hagen, reagerer på at byrådet i Oslo kutter i budsjettet for eldreomsorg, mens byggingen av kulturområdet i Bjørvika har fått tilgodesett langt mer penger enn tidligere.

– Vi kan ikke akseptere at det er de eldre og svakeste i Oslo som får regningen for at Høyre, Venstre og KrF prioriterer monumentale kulturbygg. Nå må byrådet slutte med denne stormannsgalskapen og prioritere det viktigste først, uttaler han.

I tillegg til at bibliotekbygget vil koste 1,53 milliarder kroner, kommer tilleggskostnader på 700 millioner kroner. Dette innebærer 388 millioner kroner til interiør og IKT-løsninger.

Vil ha en forklaring

Når man trekker fra momsen vil det nye hovedbiblioteket koste 2,2 milliarder kroner.

– Jeg vil ha en forklaring. Nå har vi hatt Holmenkollen som ble mye dyrere enn beregnet. Har ikke kommunens ingeniører og byråkrater lært seg at de må ta høyde for ting? Det skal ikke være slik at ting blir dobbelt så dyrt som det som er planlagt, sier Hagen til NRK.

Vi må se nærmere på regnestykkene og hva som ligger bak denne kraftige kostnadsøkningen. Vi er for et nytt hovedbibliotek, men vi må selvsagt se nøye på hvor de nye kostnadene kommer fra, sier Bjørnar Moxnes, gruppeleder for Rødts bystyregruppe i Oslo.

– Investerer i framtiden

Byråd for kultur og næring, Hallstein Bjercke, sier at budsjettet i 2009 kun var et anslag på hvor mye selve bibliotekbygget ville koste.

De konkrete planene for arkitekturen var ikke utarbeidet på tidspunktet, og man visste ikke nok om grunnforholdene. I tillegg har man nå tatt høyde for tomtepriser, prosjektledelse, og innholdet i bygget, som IKT-utstyr og invetar.

– Et bibliotek blir ikke et bibliotek bare ved å være et hus. Dette er et av de aller største prosjektene vi har. Vi investerer i fremtiden. Dette er kanskje det største symbolet på at Oslo tenker fremover og satser på framtiden. Dette er større enn Holmenkollen, sier Bjercke.